Utorak, 19 ožujka, 2024
Kultura i tradicija

Predstavljena knjiga „Kiparstvo u Istri 2 – od 14. do 18. stoljeća“

Predstavljanje knjige „Kiparstvo 2: od 14.do 18. stoljeća – Scultura 2: dal XIV al XVIII secolo“ autora Predraga Markovića, Ivana Matejčića i Damira Tulića održano je u četvrtak, 18. svibnja 2017., u dvorani Biskupije u kompleksu Eufrazijane u Poreču pred brojnom publikom. Riječ je o drugoj knjizi iz kolajne edicija pod nazivom „Umjetnička baština istarske crkve – Il patrimonio artistico della chiesa Istriana“.

Nakladnik knjige je IKA – Istarska kulturna agencija, dok su sunakladnici Porečka i Pulska biskupija, Istarska županija, Arheološki muzej Istre i Josip Turčinović d.o.o. Knjiga je financirana sredstvima nakladnika, te regije Veneto.

Prva knjiga iz iste serije izašla je prije dvije godine, a obrađivala je temu kiparstva u Istri od 4. do 13. stoljeća.

Na početku svečanog predstavljanja okupljene su pozdravili ravnateljica IKA-e, Aleksandra Vinkerlić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica, u ime domaćina, Grada Poreča  zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović, porečk i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, te župan Valter Flego.

– Ponosan sam jer ovakve knjige svjedoče koliko smo bogati vezano za kulturnu i povijesnu baštinu, a riječ je vrijednim knjigama koje će se sačuvati za sve buduće generacije, rekao je župan Flego. Dodao je i kako su svjesni činjenice da živimo u digitalno doba, te će se poduzeti i sljedeći koraci kako bi se omogućio pristup svih ljudi i u drugim zemljama, ovakvoj publikaciji, u digitalnoj formi.

Kako je na predstavljanju rekao akademik dr.sc. Radoslav Tomić, riječ je o drugom svesku od 6 i više planiranih u kojima će biti obrađeno kiparstvo, slikarstvo i arhitektura istarskih crkvi kroz povijest. Tomić je rekao kako je u knjizi prof. dr. Predrag Marković, s odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu obradio gotičko kiparstvo iz razdoblja 14. i 15. stoljeća, prof. Ivan Matejčić (ujedno i urednik cijele zbirke), pisao je poglavlje o renesansnom kiparstvu, a najopširniji dio o baroknom kiparstvu obradio je doc. dr. Damir Tulić sa odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Dodao je kako su autori tekstova za ovu knjigu priznati povjesničari umjetnosti koji su veliki dio svojih istraživanja posvetili upravo povijesti umjetnosti Istre, o čemu su objavili desetke znanstvenih radova. U ovoj su knjizi brojne umjetnine inovativno interpretirane, izmijenjene su datacije, otkrivana su nova imena autora, a nekoliko je vrijednih kipova i reljefa prvi puta objavljeno. Zbog toga ova monografija ima vrijednost znanstvenog rada, a zbog stila i razumljivosti tekstova, te odabira tekstova pristupačna je i najširoj publici.  

Autor fotografija je Ivo Puniš, a grafičko oblikovanje potpisuje Studio Sonda. Knjiga ima 402 stranice, s tri poglavlja uvoda i katalogom od 127 kipova ili kiparskih cjelina (oltari, poliptisi). Svi tekstovi predvedeni su i na talijanski jezik.

Čitavim projektom rukovodi izdavačko vijeće u kojem su predstavnici istarske crkve (biskup Dražen Kutleša, biskupijski kancelar Sergije Jelenić), Županije (župan Valter Flego, pročelnik županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica), direktor Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo i urednik serije Ivan Matejčić.

Izdavanje treće knjige naslovljene „Slikarstvo od 5. do 15. stoljeća“ predviđeno je za 18 mjeseci. (porestina.info)

Najavu predstavljanja pogledajte ovdje (iz programa Tv Istre):

http://www.tvistra.hr/video-predstavljeno-drugo-izdanje-knjige-kiparstvo-i-od-4-do-13-stoljeca/

Najave