U četvrtak, 26. studenog 2015., u Svečanoj dvorani Tone Peruško Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održano je predstavljanje knjige Mihovila Dabe “Sve za Boga, vjeru i puk: biskup Juraj Dobrila u svom vremenu”.

Predstavljanje je započeo rektor pulskog sveučilišta  prof. dr. sc. Alfio Barbieri kratkim prikazom lika i djela biskupa Jurja Dobrile. 

Ispred nakladnika, Državnog  arhiva u Pazinu, skupu se obratio doc. dr. sc. Elvis Orbanić, koji je naglasio zadovoljstvo činjenicom da je upravo DAPA izdavač prve doktorske disertacije koja obrađuje lik i djelo biskupa Dobrile, nakon što je prethodno, 2012. godine, ista institucija u kolu Posebna izdanja izdala doktorsku disertaciju samog biskupa Dobrile pod naslovom Sakramenta ispovjedi u nauku crkvenih otaca koju je on  obranio 1842. godine na Bečkom sveučilištu.

Valja izdvojiti zadnji dio knjige koji donosi 9 prijepisa i prijevoda s talijanskog i njemačkog na hrvatski jezik Dobrilinih dopisa, koncepta i dokumenta, istaknuo je Orbanić.

Prof. dr. sc. Nevio Šetić, recenzent djela, uz dr. sc. Stipana Trogrlića, istaknuo je kako je to najkompletnije djelo dosad objavljeno o najvećoj ličnosti među hrvatskim pukom u 19. st. u Istri.  Šetić je također naglasio vrijednost djela zbog širine i bogatstva korištenih izvora i literature te izrazio zadovoljstvo zbog stasanja nove vrijedne generacije povjesničara u koju spada i Dabo. Biskup Dobrila je bio član crkvene elite Habsburške monarhije, rekao je Šetić, duboko svjestan svih aspekata svoga vremena, a kasnije su se neke njegove izjave i djela pokazala gotovo vidovitima, napose gledano u perspektivi položaja hrvatskog puka u Istri koja je i kroz povijest bila poprište razgraničenja srednjeeuropskih država.

Autor dr. sc. Mihovil Dabo, je u svom kratkom obraćanju istaknuo kako je u knjizi prvenstveno nastojao dati svoj odgovor na pitanje zašto je biskup Dobrila središnja osoba u Istri u svom vremenu? U nastojanju davanja odgovora koristio je, uz dotad poznate materijale, i mnoge nove koje je pronalazio u mnogim arhivima i institucijama srednjeueropskog područja. Spomenuvši prigodno i nekoliko dogodovština koje su popratile taj višegodišnji rad, autor je zahvalio na susretljivosti djelatnicima institucija gdje je pribavlja o izvore te naglasio nadu da će knjiga, više nego prodavana, biti čitana.  

Mihovil Dabo rođen je u Puli 1979., a zaposlen je kao viši asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Angažiran je na izvođenju kolegija Počeci demokratizacijskih procesa u Istri, Poučavanje i prenošenje znanja i vještina III. i Procesi nacionalne integracije i modernizacije u hrvatskim zemljama u XIX. stoljeću. Član je Upravnog odbora Istarskog povijesnog društva i tajnik pulskog ogranka Matice hrvatske.
Predstavljanju, koje je plod suorganizacije Državnog arhiva u Pazinu i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli nazočili su brojni profesori i studenti pulskog sveučilišta, biskup u miru mons. Ivan Milovan, te drugi štovatelji lika i djela tog velikana istarske povijesti 19. stoljeća.

 

 

Najave i obavijesti

Nema događanja

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.