Utorak, 19 ožujka, 2024
Glazba

Smotra zborova Pulskog dekanata

Na smotri zborova Pulskog dekanata nastupilo 12 zborova, oko 250 pjevača

U subotu 16. studenoga 2013., u pulskom samostanu sv. Franje Asiškog održana je smotra liturgijskih zborova pulskog dekanata. Susret je započeo misnim slavljem koje je predvodio p. Bernardin Filinić. Nakon misnog slavlja, uslijedili su pojedinačni nastupi zborova.

Prvi su nastupili domaćini, Zbor mladih sv. Franje izvedbom dviju kompozicija Bruna Krajcara: obradu psalma „U tebe se Gospodine, uzdam,“, te leitmoiv beatifikacije Miroslava Bulešića „Svjedok vjere“ , a nakon njih Zbor župe sv. Pavla na Vidikovcu pjesmama „Na gozbu kralja Jaganjca“ i marijanskom pjesmom „Rajska kruno“. Zbor župne crkve Gospe od mora izveo je pjesmu „Palmina grano“ vrativši tako sve prisutne još jednom za trenutak na velebno slavlje beatifikacije. Župni zbor sv. Ivana Krstitelja se pjesmom obratio svome nebeskom zaštitniku otpjevavši „Himan sv. Ivanu Krstitielju“. Župni zbor sv. Angeze iz Medulina pjesmom „Klanjamo ti se, Kraljiću“ donio je predosjet najljepšeg vremena liturgijske godine, a jednako tako nakon njih i župni zbor katedralne župe Uznesenja BDM sa obradom napjeva Ivana Matetića Ronjgova „Porodil sej’ Kralj nebeski“. Župni zbor sv. Josipa ove se godine predstavio šansonom „Da te samo dotaknem“. Još jedna potvrda u prilog činjenici da se sve više ponovno otkrivaju stari pučki crkveni napjevi je i nastup Župnog zbora Krista Spasitelja iz naselja Veli Vrh koji su izveli „Gospodine“, „Svet“ i „Jaganjče“ iz stare Mise iz Juršići, sela u okolici Vodnjana. Župni zbor sv. Margarete iz Štinjana istaknuo se izvedbom duhovne pjesme „Moje nebo“ uz klavirsku pratnju. Župni zbor župe sv. Antuna potvrdio je svoje glazbene dosege zahtjevnim kompozicijama „Uđite s hvalama“ i Schubertov „Svet“, a isto tako i Župni zbor iz Fažane pjesmama „Velik je Gospod Bog“ i „Pelikane nježni“.

Svojevrsno ovogodišnje otkriće, te prava glazbena iskra susreta, bio je nastup pjevača Vokalne grupe Katedrale koji su sve nazočne oduševili dvjema izvedbama: Staroslavenskom misom Albe Vidakovića, te Franckovom „Panis Angelicus“.

Na kraju susreta okupljenima se obratio generalni vikar biskupije, ujedno i župnik pulske katedralne župe, mons. Vilim Grbac koji je izrazio zahvalnost pročelniku Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu, preč. Rudolfu Koraca, koji već dugi niz godina organizira smotre zborova po dekanatima. Mons. Grbac je napose zahvalio svim okupljenim pjevačima na njihovom trudu u zalaganju da svojim pjevanjem učine liturgijska slavlja ljepšima i uzvišenijima. No, župni zborovi, osim skupine ljudi koji lijepo pjevaju, moraju biti prije svega zajednice čiji se članovi međusobno poštuju, kako bi svaki dolazak na probu zbora bio i radost, jer u takvom okruženju doista vrijedi i izreka „tko pjeva dvostruko moli“. Generalni vikar je zahvalio i Samostanu sv. Franje na čelu sa gvardijanom p. Đurom Vuradinom, gdje se već više godina održavaju smotre zborova.

Susret je završen zdušnim zajedničkim pjevanjem „Budi hvaljeno“, a večer je nastavljena druženjem svih sudionika u klaustru samostana.

Najave