Utorak, 19 ožujka, 2024
Duhovna zvanja

Svećeničko ređenje u Puli

 

Rafael Villergas Castaño iz Španjolske, Mateus Babinski de Almeida iz Brazila, te Jurica Vekić i Stipe Breko iz Hrvatske novi su svećenici koje je u subotu, 12. lipnja 2021., u pulskoj katedrali zaredio apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije nadbiskup mons. dr. Dražen Kutleša. Koncelebrirali su generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac, rektor pulskog sjemeništa preč. Alejandro Castillo Jimenez, koordinator neokatekumenskog puta u Hrvatskoj i okolnom zemljana Piergiorgio De Angelis te drugi svećenici iz Istre i drugih biskupija.

 Rafael Villergas Castaño, Mateus Babinski de Almeida su formaciju stekli u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“. Jurica Vekić i Stipe Breko bogoslovsku formaciju su stekli u kolegiju sv. Josipa na Jordanovcu te su pohađali Filozofsko-teološki studij Družbe Isusove u Zagrebu.

Biskup Kutleša je u prigodnoj homiliji, razmatrajući ulomak iz Druge poslanice Timoteju, s okupljenima podijelio razmatranje o vjeri i predaji vjere, o pologu depositum fidei. „U perspektivi života sv. Pavla, na pitanje što je najvažnija stvar na svijetu, on bi vjerojatno odgovorio da je to vjera“, rekao je nadbiskup. „Na pitanje što je važno u kršćanskom životu, kako bi čovjek  trebao živjeti, što je bit, on bi opet rekao da je to vjera. Ako bi ga pitali što je važno za život vječni, vjerojatno bi među prvim odgovorima bila vjera. I mi se možemo zapitati nad jednom Pavlovom rečenicom ‘Znam kome sam povjerovao.’“ Kao nevažniju poruku s te mise ređenja propovjednik je istaknuo da vjera u Pavlovskom smislu znači imati povjerenje u nekoga. „Pavao kaže ‘znam kome sam povjerovao’“, citirao je nadbiskup. „Važno je znati kome sam povjerovao, Isusu Kristu. Za tom sam osobom krenuo i toj sam osobi povjerovao. Kada dođu teški trenutci, u raznim problemima, važno je znati pokazati odanost prema Isusu Kristu. Ne smijemo se stidjeti onoga kojemu vjerujemo. Ta se odanost pokazuje braneći Isusa Krista unatoč svemu. No, nadasve, svećenik vjeru treba prenijeti svojim vjernicima koji će mu biti povjereni“, rekao je mons. Kutleša.

 1400405

Vjera uključuje i jednu sigurnost u ono što je Krist rekao, u ono što vjerujemo. Svećenik mora biti uvjeren u ono što vjeruje. Bit je da mi kao svećenici znamo kome smo povjerovali. Sigurnost sv. Pavla dolazi iz propitivanja, a zadržavao je ono bitno. Tako i mladi teolog treba propitivati, ali znati što je bitno i važno te to zadržati i prenositi u svome životu. Propovjednik je naveo primjer metalurgije u kojoj se metali prije praktične primjene ispituju, na raznim razinama i razna njihova svojstva, „jednako tako i vi ređenici trebali  ste tijekom studija teologije ne samo propitati svoju vjeru nego i iskušati koliko ona može izdržati u teškim trenutcima.“

„Druga stvar koju sv. Pavao naglašava je da je on povjerovao zato jer je susreo Isusa Krista, i vi ređenici ga trebate susresti u svome srcu i prenijeti ga onima koji su vam povjereni. Pavlova vjera podrazumijeva i rizik, on riskira sve za Krista, a u tome mu je uzor Abraham. Imati vjeru znači biti spremni prihvatiti rizik za Boga, predati se u njegove ruke s potpunim povjerenjem. Vi ste krenuli ovim životnim putem jer ste osjetili poziv, s povjerenjem u Boga budite spremni riskirati predajući mu se“, pozvao je nadbiskup.

„Vjera je i predanje u Božje ruke, mi ne možemo sve svojim silama. I sv. Pavao je shvatio da ne može svojim silama učiniti ono što može ljubavlju. Svećenik se uvijek treba pouzdavati u milost Božju. I sv. Pavao je s tim saznanjem lakše prihvatio realnost života.

Pavlova vjera uključuje i frazu „u Kristu“, Krist je u njemu i on je u Kristu, kao što mi živimo u kisiku, ali je i on je u nama. Tako i vi, dragi svećenici morate biti u Krstu, ali i Krist mora biti u vama i to je jedini način da možete izvršiti misiju koju Vam povjerava Krist i Crkva.“

DSC 0692

Govoreći o prenošenju vjere nadbiskup je, obraćajući se ređenicima, istaknuo da je to jedan od glavnih dužnosti svećenika. Sv. Pavao za depozit koristi riječ parateke. To je bio vrijedan polog koji je čovjek u staroj Grčkoj nosio u hram na čuvanje, nešto vrijedno što se je čuvalo za nasljednike. No parateke se je koristilo i za djecu koja će nastaviti ono što je čovjeku sveto i najvažnije, pojasnio je propovjednik. Sveti Pavao misli na dvije vrste pologa kada govori da on svoj život polaže u Boga. On sve što ima daje Bogu i vjeruje kada dođe na onaj svijet da će Bog prihvatiti ono što je on najbolje činio i što je najbolje znao u svom životu. I mi smo odgovorni i zaduženi da stvaramo taj svoj polog dobrim djelima i svime onime što Bog od nas traži na različitim poslovima. „Dragi ređenici, od vas će se daleko više tražiti, da taj polog i depozit bude velik kako bi mogli doći pred lice Gospodnje. No, drugo značenje pologa je da Bog polaže u čovjeka očekivanje da čuva i da širi njegovu vjeru. Ne sam da mi predajemo Bogu nego i Bog stavlja u nas onaj depozit i ono što je vrijedno jer smo mi zaduženi nastaviti širiti taj polog onako kako nam je predan. Taj polog vam je predan, to nije vaš nauk, nego nauk Crkve, kojega trebate cjelovito predavati i prenositi drugim generacijama, kako jedan sveti Otac reče, ‘zlato si primio i zlato trebaš predati’. Ono što je vrijedno trebate predati kako jest, ne smijete iskriviti nauk, popustiti u moralu, sniziti kriterije, to ne samo da će koštati nas nego daleko više generacije koje dolaze iza nas“, istaknuo je propovjednik. Zato trebamo držati visoke standarde, one koje je postavio Isus Krist jer jedino tako vi dragi svećenici možete dovesti povjereni vam narod u Kraljevstvo Nebesko. Zato je na vama velika odgovornost da ga usmjeravate i vodite pravim putem, neovisno o kritikama i olujama, jer trebate voditi narod u prvom redu svojim primjerom i privoditi ga Bogu. Zato vam se predaje taj polog u raznim mjesnim Crkvama i za to će te biti odgovorni.“

Biskup je na kraju pozvao vjernike da se mole Srcu Isusovu u Srcu Marijinu za nove svećenike da ustraju u teškim vremenima i da znaju svojim vjernicima pokazati kako doći u Kraljevstvo Nebesko. Pozvao ih je i da pomognu svojim svećenicima, te je pozvao sve na molitvu da nam Bog dadne dobrih i svetih svećenika.

 

Najave