Utorak, 19 ožujka, 2024
GlazbaNovosti

Smotra zborova Porečkog i Rovinjsko – kanfanarskog dekanata

Oko 200 pjevača okupilo se u nedjelju, 17. studenog, u Vrsaru, u župnoj crkvi sv. Martina, na smotri zborova Porečkog i Rovinjsko – kanfanarskog dekanata. Sudjelovalo je 11 zborova, a izvođene su liturgijske i duhovne pjesme na hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Smotre zborova nisu natjecateljskog karaktera, već su to prije svega prigode za susret i nadasve za zahvalu Bogu za sudjelovanje crkvenih pjevača na svim liturgijskim slavljima u svojim župnim zajednicama, rekao je između ostalog u uvodnom pozdravu župnik domaćin, vlč. mr. Lino Zohil. Voditelj i moderator, te biskupijski koordinator smotri zborova, član Dijecezanskog Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu, vlč. Rudi Koraca je istaknuo kako je ovo 25. godina da se dekanatske smotre zborova održavaju u organizaciji Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu, dok je prethodno jednu godinu organizator bilo Vijeće Iustitia et pax. On je od samoga početka član toga vijeća, dugi niz godina bio je i pročelnik, a već se četvrt stoljeća brine za koordinaciju tih smotri. Pohvalio je pjevače i voditelje zborova, te je istaknuo kako će po pristiglim prijavama ove godine sveukupno nastupiti preko 60 zborova, te više od 1500 pjevača. Prethodno su već održane smotre u nekim dekanatima, a slijedećeg vikenda održati će se smotra u Pulskom 23., odnosno u Pazinskom dekanatu  u nedjelju, 24. studenog.

Vlč. Ivica Butković, župnik Funtane i Fuškulina, inače i sam glazbenik, održao je prigodno predavanje o značajkama i važnosti crkvenog pjevanja i liturgijske glazbe općenito. Ističući kako je liturgija izvor i vrhunac sve crkvene djelatnosti, naglasio je kako Crkva uvijek, a napose u novije vrijeme, u svim dokumentima naglašava važnost djelatnog učešća vjernika. Spominjući veliku glazbenu baštinu Crkve, istaknuo je njezinu neprocjenjivu vrijednost, jer upravo glazba usmjerava čovjeka prema Bogu više nego ostali oblici umjetničkog izričaja. Osvrnuo se na brigu Crkve za trajnu izobrazbu crkvenih glazbenika i onih koji vode crkvene zborove, te je napomenuo da bi taj segment izobrazbe u Porečkoj i Pulskoj biskupiji trebalo ponovno intenzivirati. Naglasivši načelno kako su orgulje glavni instrument crkvene glazbe podsjetio je da su u Crkvi zastupljeni i drugi izričaji: gregorijansko pjevanje, polifonija, pučko pjevanje te u misijskim krajevima i misijsko pjevanje. Citiravši Hrvatski institut za liturgijski pastoral podsjetio je da nema svečanog bogoslužja bez svečane crkvene glazbe. Osvrnuo se potom na najvažnije europske i hrvatske kompozitore u domeni crkvene glazbe, te je spomenuo i nova gibanja, zajednice i pokrete, koji u svojim susretima i duhovnim događanjima koriste druge, suvremene duhovne izričaje. Kvalitetno izvedeno crkveno pjevanje i glazba uopće u svojoj je biti ujedno i svjedočanstvo vjere, zaključio je predavač.  

U središnjem dijelu smotre prvi su se predstavili pjevači Župnoga zbora iz Nove Vasi pjesmama „Obećana Djevica“ i „O Bože milo primi“, pod vodstvom Mihaela Žipovskog te uz orguljsku pratnju Suzane Ursić. Pjevači Župnoga zbora iz Vižinade otpjevali su „Tebi pjevam“ i „Tebe tražim“ pod dirigentskom palicom Antonele Picinić. Župni zbor sv. Bernarda iz Funtane predstavio se s pjesmama „Oči u oči“ te na njemačkom jeziku „Dein Name sei gelobt“. Voditelj zbora je Zlatko Crnković, solo dionice otpjevala je Lucija Liović, a na gitari ih je pratio župnik Ivica Butković. Župni zbor sv. Eufemije iz Rovinja, jedan od najbrojnijih na toj smotri, pod vodstvom Irene Turković te uz orguljsku pratnju Aleksandre Golojke, izveo je pjesme „Sav raj te slavi“ i „Zemlja uzdrhta“. Župni zbor iz Tara predstavio se pjesmom na talijanskom jeziku „Nome dolcissimo“ te marijanskom „Majko Božja Karmelska“ pod vodstvom Franka Kodanića. Skupina mladih pjevača iz malog mjesta Sv. Vital – Ritošin Brig veliki pljesak publike dobili su za dinamičnu izvedbu pjesama „Samo Isus može“ i na španjolskome jeziku „Cantemos a Maria“; voditeljica zbora je Antonela Picinić. Zbor Runolist iz Bala, pod vodstvom Željka Drandića, izveo je skladbe na talijanskom „Degno e’ l’Agnel“ i na engleskom „Don’t ever cry“. Zbor sv. Ivana i Pavla iz Žbandaja, po dirigentskom palicom Ane Marije Bilanđić, izveo je dvije klasične skladbe:  „Magnificat“ iz Vidakovićeve mise te „Kyrie“ iz Pintarićeve Mise u e duru. Župni zbor sv. Silvestra iz Kanfanara, pod vodstvom Margarete Marić, te uz orguljsku pratnju Tine Galant, otpjevao je skladbe „Kruše života“ i „Sav svijet se klanja Kraljici svojoj“. Zbor porečke katedrale se ove godine predstavio pjesmama „Hvala Kriste“ i „Samo je u Bogu mir“; voditeljica zbora je Melinda Legović. Posljednji su nastupili domaćini, Župni zbor sv. Martina iz Vrsara, koji je pod vodstvom s. Benite Antolović, te uz orguljsku pratnju Suzane Ursić, otpjevao pjesme „Zdravo Djevo čista“ te „Pjevajte Gospodu“.

Slijedom ideje domaćina vlč. Zohila, na kraju nastupa, svaki je voditelj zbora i orguljaš dobio prigodno na dar butelju vina, a voditeljice i orguljašice aranžiranu ružu.

Večer je nastavljena druženjem uz prigodnu okrepu.

 

Najave