Četvrtak, 18 travnja, 2024
Pastoral mladih

Biskupijski susret ministranata u Svetvinčentu

U Svetvinčentu, rodnoj župi sluge Božjeg Miroslava Bulešića, održan je 17. lipnja biskupijski susret ministranata. Prema riječima pročelnika dijecezanskog Vijeća za duhovna zvanja i ministrante vlč. Rikarda Lekaja, koji je i župnik u Svetvinčentu, susret je organiziran “prigodno u znaku Godine vjere i beatifikacije sluge Božjeg Miroslava Bulešića”. Sudjelovalo je oko 200 djece iz svih devet dekanata Porečke i Pulske biskupije.

Djeca su na početku okupljena u župnoj crkvi Navještenja BDM, gdje im je dobrodošlicu izrazio vlč. Lekaj te izrekao kratko razmišljanje o čitanju iz Matejeva evanđelja o Isusovu pozivu prvim apostolima na obali Galilejskog jezera. Vlč. Lekaj stavio je naglasak na prepoznavanje i ljepotu odazivanja Božjem pozivu.

Uslijedio je rad po skupinama. Skupina “Emaus”, smještena u župnoj crkvi, imala je za temu život i lik sluge Božjeg Miroslava Bulešića, a skupina” Sv. Angela Merici” bila je u svetvinčentskom Kaštelu Grimani Morosini gdje im je s. Andrea iz reda uršulikni govorila o redovničkom pozivu. Skupina “Galileja” okupila se u crkvi Sv. Vinka oko vlč. Marijana Lindića koji je kroz osobno svjedočanstvo djeci pripovijedao o svećeničkom pozivu. Četvrta skupina “Učenici”, zamišljena kao mala škola ministriranja, smještena je u prostore Memorijalne zbirke Miroslav Bulešić, pod vodstvom vlč. Miroslawa Paraniaka. Svi su sudionici, sistemom rotacije, prošli sve četiri radionice. Djeca su zatim nastavila druženje zajedničkim ručkom u dvorištu Kaštela, a nakon toga kroz brojne sportske aktivnosti u prostoru Žlinje iza Kaštela.

Najave