Svečano misno slavlje o svetkovini Bogojavljenja, u srijedu, 6. siječnja 2021., apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije mons. dr. Dražen Kutleša predvodio je tradicionalno kao i svake godine u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina. Koncelebrirali su kancelar biskupije mons. Sergije Jelenić i katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj.
Mons. Kutleša je u prigodnoj homiliji istaknuo temeljne faze puta mudraca s istoka prema novorođenome Kralju: traženje smisla, nadvladavanje poteškoća i sumnji koje su ih pratile na putu te traženje potvrde u Svetome Pismu, što predstavlja i naš put prema Gospodinu. Iako su temeljem svojih znanstvenih otkrića i zapažanja imali znak tražili su da im pismoznanci u Jeruzalemu to potvrde. Oni im, na čuđenje mudraca govore o kralju koji se ima roditi, ali ga sami ne traže. Tako i mi često, znamo što je dobro, i odobravamo ga, ali ipak biramo zlo, jer je lakše. No kako za njih tada, tako i za nas ključan mora biti osobni susret s Isusom. Kada su spoznali tko je, iskazali su mu čast i, iako su ga pronašli u obličju malenoga djeteta, u poniznosti mu se poklonili, u svemu nam tome trebaju biti uzor. Govoreći o darivanju propovjednik je istaknuo, poput mudraca, trebamo Isusu dati ono najdragocjenije, ljubav, ljubav prema Bogu i bližnjemu. Svi naši darovi, ako nisu darovani s ljubavlju, nemaju vrijednost. Trebamo se zapitati što ćemo pred Gospodina donijeti kada odemo s ovoga svijeta? To neće biti ni bogatstvo ni ovozemaljske časti, najveći poklon Gospodinu bit će naš život i ljubav koju smo iskazali prema bližnjima.
Poruka je današnje svetkovine da mi, htjeli ili ne, trebamo krenuti na to putovanje. Cijeli je naš život putovanje i traženje smisla. Trebamo biti ustrajni, ići naprijed i ne stajati. I kada nas obuzmu sumnje treba se odvažiti, izaći iz svoje udobnosti i krenuti. Trebamo susresti Gospodina osobno, i to najviše u molitvi te tako promijeniti svoj život kako bi na kraju mogli darovati sami sebe, u prvome redu Bogu, a onda i ljudima, rekao je mons. Kutleša istaknuvši da je to poruka mudraca koji nam konkretno pokazuju kako se dolazi do smisla čovjekova života. Zato smo svi danas pozvani da slijedimo njihov primjer i da istražujemo i znanstveno i vjerski i na svaki drugi način, ali važno je ne odustati i tražiti i boriti se da bi našli svoj smisao, zaključio je propovjednik. (G. Krizman)

 

 

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.