U subotu, 23. svibnja 2020., je u Umagu svečano proslavljen blagdan sv. Peregrina, zaštitnika župe i grada. Svečano misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. Koncelebrirali su vlč. Tonči Jukopila, župnik Oprtlja, vlč. Benjamin Petrović, Župnik Savudrije, umaški župnik i dekan Umaško-oprtaljskog dekanata preč. Josip Grbac te župni vikar umaške župe vlč. Branimir Šapina. Misi su, uz poštivanje mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nazočili brojni vjernici. Župnik je na početku uputio pozdrav svima okupljenima, a napose gradonačelniku Viliju Bassaneseu sa suradnicima.

Biskup je u prigodnoj homiliji istaknuo kako se blagdan sv. Peregrina slavi već 1700 godina, kao što se prenosi život tako se generacijama prenosi i vjera, zato jer vjernici u liku mučenika prepoznaju njihovu povezanost s Kristom. Spomenuo je svetog papu Ivana Pavla II. čiju smo stotu obljetnicu rođenja nedavno proslavili, koji je često spominjao strahote koje su ljudi proživljavali u logorima 20. stoljeća, unatoč svom tom zlu, bilo je mučenika koji su znali opraštati i biti ljudi. Spomenuo je nadalje naše blaženike 20. stoljeća, bl. Miroslava Bulešića i bl. Francesca Bonifacia, koji su nama vremenski puno bliži. Podsjetio je na riječi koje izrekao blagopokojni kardinal Kuharić o 50. obljetnici Bulešićevog mučeništva, govoreći o njemu i kardinalu Stepincu rekao je „ista vjera, isti duh“.

Govoreći o posebnim okolnostima pandemije u kojima se obilježava ovogodišnji blagdan tog župnog patrona istaknuo je da je ovo šansa za povratak humanosti i brizi za bližnje u svijetu prepunom egoizma, te šansa za razvijanje novog pogleda zapadne civilizacije na starost, u kontekstu poštivanja života. Citirajući Isusove riječi iz dnevnoga evanđelja gdje tri puta ponavlja „Ne bojte se!“, propovjednik se je podsjetio nastupnog govora tada mladog pape Ivana Pavla II., „Ne bojte se, otvorite vrata Kristu!“. Podsjetio je nadalje na važnost 'priznavanja sebe Božjim', riječima, ali nadasve djelima, kako bi 'i on nas priznao pred Ocem Nebeskim'.

Tijekom toga misnoga slavlja umaška je župa krštenjem primila jednog novog člana, kršena je malena Helena.

Nakon misnog slavlja župnik, vlč. dr. Josip Grbac je pozvao sve okupljene da se zadrže na domjenku kojeg je župa pripravila na središnjem gradskom trgu ispred crkve.  Grad je, uz poštivanje svih mjera HZZJZ na središnjem trgu ispred župne crkve povodom blagdana zaštitnika grada organizirao glazbenu večer s nastupom više klapa.

(txt i foto: G. Krizman)

 

Najave i obavijesti

Nedjelja: 4 Lis 2020
Proslava blagana sv. Franje Asiškog u Puli
Nedjelja: 4 Lis 2020
Rožarova u Trvižu

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.