Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

“Moja osveta je oprost” – Križni put blaženog Miroslava Bulešića

Uoči Korizme izlazi Križni put blaženog Miroslava Bulešića, pod nazivom MOJA OSVETA JE OPROST. Križni put je nastao na temelju duhovnih spisa najmlađeg hrvatskog blaženika Miroslava Bulešića koji je posvjedočio svoju vjeru u Isusa Krista, podnijevši mučeničku smrt u Lanišću 1947. godine.

Postaje Križnog puta sadrže razmatranja i molitve ponajviše iz Blaženikova Duhovnog dnevnika, ali i iz drugih njegovih spisa, koji su vrijedno svjedočanstvo njegove ljubavi prema Bogu, Blaženoj Djevici Mariji i bližnjima.

Blaženi Miroslav slijedi Isusa na križnom putu. Svjestan je da slijediti Isusa na putu svećeništva znači dati sebe do kraja, bez pridržaja i bezuvjetno. Svjestan je svoje ljudske slabosti i zato se sinovski pouzdaje u Blaženu Djevicu Mariju kojoj se često utječe, u svim prigodama, posvećujući joj svega sebe. On zna da je vjera djelotvorna samo ako ju potvrđuju djela, stoga u svom Dnevniku piše: “K meni može doći svatko, bez ikakva obzira, za sve o čemu znate da vam mogu pomoći. Siromah neka se ne boji prekoračiti moj prag. Dok imam ja nešto, imat će i on. Siromahe sam uvijek volio, volim ih i voljet ću ih i pomoći ću im u mjeri mojih mogućnosti.” Na drugom mjestu će napisati: “Između žalosnog, tužnog, krvlju natopljenog naroda mi moramo biti dobri Samaritanci koji tješimo, liječimo, podižemo, povijamo svaku ranu u bijeli omot ljubavi, jer mržnja uzrokuje krvarenje a ljubav zacjeljuje rane.”

I zaista, blaženi Miroslav je bio dobri Samaritanac za sve oko sebe. U tom teškom vremenu kada je pod pritiskom neprijatelja vjere bilo teško ostati vjeran Bogu, on je ustrajao na svom križnom putu, bez obzira na cijenu. Njegova hrabrost se očituje u njegovim riječima: “Ako me hoćeš k sebi, evo me pripravna. Moj život Ti sasvim darujem za svoje stado. Uz Tvoju milost, i ako me Ti učiniš dostojnim, ne bojim se mučeništva, već ga žudim.” Cijena njegove ustrajnosti bila je prolijevanje krvi. To je vrhunac njegovog životnog križnog puta. Predosjećajući svoj skori odlazak s ovoga svijeta, pod stalnom prijetnjom komunista, on piše svoju duhovnu oporuku, a njegova veličina se iščitava upravo iz njegovih riječi: “Moja osveta je oprost.” Netom prije svoje mučeničke smrti slavi svoju posljednju svetu misu za obraćenje grešnika, da bi svoju dušu predao Bogu uz posljednje riječi: “Isuse, primi dušu moju!”

Križni put su priredile s. Barbara Stankov i s. Terezija Pavić, Službenice Euharistijskog Srca Isusova i Marijina OMNIA DEO, a nakladnici su: Porečka i Pulska biskupija, Vicepostulatura blaženog Miroslava Bulešića i “Josip Turčinović” d.o.o.

Križni put je dar Porečke i Pulske biskupije i možete ga nabaviti kod svoga župnika.

Križni put možete preuzeti na donjem linku:

https://wetransfer.com/downloads/204cb099e507632ff57b54bf40edec7520200201112937/e2d987de27fe237602a81664f5a3f5a920200201112937/79d6ae

 

Najave