Preuzmite prijelom knjige >>

U 19. stoljeću na području Istre nemamo crkvene tiskare niti nakladničke kuće. Značajniji obol tiskarstvu na hrvatskom jeziku, kako onih religiozne- vjerske tematike, tako društveno-kulturne dao je biskup Juraj Dobrila.

Biskup Juraj Dobrila nositelj crkvenog izdavaštva u drugoj polovici 19. stoljeća

Najvažnija knjiga za Hrvate u Istri u 19. stoljeću je bio molitvenik "Otče, budi volja tvoja" 1 iz 1854. godine biskupa Jurja Dobrile, tiskan u Trstu, koji je i danas uz određene promjene u liturgijskog upotrebi. Molitvenik "Otče, budi volja tvoja" i "Naša sloga", zahvaljujući Dobirili i drugima postali su sastavni dio izgrađivanja nacionalnog identiteta u Istri. Prva četiri izdanja molitvenika dao je tiskati sam biskup Dobrila. Poslije je brigu za izdanje ovog molitvenika preuzela "Bratovšćina hrvatskih ljudi u Istri" te je tiskala 5 izdanja, ali kako je sjedište Bratovštine bilo u Kastvu (Jugoslaviji), a Istra potpala pod Italiju, ulogu izdavača preuzima Društvo sv. Mohora za Istru na čelu s Božom Milanovićem. Molitvenik je doživio određene preinake ali i dalje izlazi te se koristi u našim župama. Pod Italijom je bilo tiskano 58 tisuća primjeraka molitvenika. Molitvenik do danas doživio 25 izdanja, mala slova, i 13 izdanja velika slova.

U privitku ovog teksta možete preuzeti katalog knjiga u izdanju "Josip Turčinović" d.o.o za nakladničku i grafičku djelatnost. Artikle iz ovog kataloga možete naručiti mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli., ili telefonom 052 624 342.

Privitci:
Pristupiti ovom URL-u (/images/dokumenti/prodajni-katalog-knjiga.pdf)Katalog knjiga

Monografija o kompleksu Eufrazijane.

Preuzmite knjigu >>