Srijeda, 24 travnja, 2024
Homilije

Homilija- 2. ned. kroz god.

Komentar nedjeljnog evanđelja druge nedjelje kroz godinu napisao je vlč. Dalibor Pilekić.

(Iv 2, 1-12)

„U ono vrijeme:  Bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: »Vina nemaju.« Kaže joj Isus: »Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!« Nato će njegova mati poslužiteljima: »Što god vam rekne, učinite!« A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: »Napunite posude vodom!« I napune ih do vrha. Tada im reče: »Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola.« Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je – znale su sluge koje zagrabiše vodu – ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: »Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.« Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici. Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana.“

 

           

Božićni blagdani su iza nas. Mnoštvo svjetlucavih žaruljica pospremili smo za sljedeću godinu. Sve se vratilo u kolotečinu. Tako nas i Riječ Božja na početku ovog običnog vremena ili „vremena kroz godinu“ želi pripremiti za povratak u uobičajeni život.

Današnje evanđelje donosi nam Isusa u ozračju vjenčanja. Rekli bismo da se blagdansko razdoblje produljuje. No, kad malo ozbiljnije oslušnemo što nam to Bog govori možemo jasno razabrati glavne smjernice promišljanja ove nedjelje.

„Vina nemaju!“ – zabrinuto primjećuje Marija, premda dobro zna da Isus još nije učinio neko veliko čudo. Nakon što se čini da Isus ne pokazuje prevelik interes za nestašicu vina Marija se obraća poslugi s vrlo čudnim savjetom: „Što god vam kaže, učinite!“. Marija nam se u današnjem evanđelju jedinstveno prikazuje – i kao zagovornica i kao savjetnica!

Isus nije mogao zanemariti majčinu molbu, a htio je i pomoći prijateljima koji su ga pozvali u svatove. No, da bi se čudo dogodilo trebala je i vjera onih koji su posluživali. Oni uzimaju vodu i nose je ravnatelju stola. Oni dobro znaju da su zagrabili vodu i znaju da će ravnatelj stola biti vrlo neugodan ako otkrije da je to što oni poslužuju obična voda. Prihvaćanje Marijinog savjeta iziskuje odvažnost, hrabrost i povjerenje. Ne samo u Isusa, nego i u Mariju.

Sam početak vremena kroz godinu počinje nečim sličnim izmjenama prvih diplomatskih nota. Najprije smo u nedjelji krštenja Gospodinova čuli glas Očev upućen svim ljudima: „Ovo je sin moj ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!“ Otac jamči za svoga Sina na početku Njegovog javnog djelovanja. Danas čujemo Isusovu majku Mariju prije nego li će Isus učiniti svoje prvo čudo: „Sve što vam kaže, učinite!“ Nebeski Otac i zemaljska majka jamče za svoje dijete Isusa – On je taj kojeg treba slušati, za kojim treba ići!

Vrijeme kroz godinu jest vrijeme našeg običnog života. Marija nam danas želi reći: pozovite u svoj život moga Sina i slušajte Ga! Ona nas želi povezati s Isusom kao naša zagovornica i pomoći nam kad sumnjamo kao sjajna savjetnica. U godini milosrđa još smo više pozvani biti s Isusom i slijediti ga, slušati ga, prepoznavati ga u potrebnima, voljeti ga u bližnjima, svjedočiti ga brojnim djelima milosrđa.

Danas slavimo velikoga sveca – svetog Antuna pustinjaka. Neka nam svojim primjerom i zagovorom pomogne ne posustati na tom putu milosrđa!

„Sveti Antune Pustinjače – moli za nas!“

 

Sedam tjelesnih djela milosrđa:

  1. Gladna nahraniti.
  2. Žedna napojiti.
  3. Siromaha odjenuti.
  4. Putnika primiti.
  5. Bolesnika i utamničenika pohoditi.
  6. Roba otkupiti.
  7. Mrtve pokopati.

Sedam duhovnih djela milosrđa:

  1. Dvoumna savjetovati.
  2. Neuka poučiti.
  3. Grješnika pokarati.
  4. Žalosna i nevoljna utješiti.
  5. Uvrjedu oprostiti.
  6. Nepravdu strpljivo podnositi.
  7. Za žive i mrtve Boga moliti.

Najave