Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Homilije

27. nedjelja kroz godinu

Komentar nedjeljnog evanđelja dvadesetsedme nedjelje kroz godinu napisao je preč. Dalibor Pilekić. Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja! (Mk 10, 2-16)

     „U ono vrijeme: Pristupe farizeji k Isusu pa ga upitaše: »]e li mužu dopušteno otpustiti ženu?« On im odgovori: »Što vam zapovjedi Mojsije?« Oni rekoše: »Mojsije je dopustio napisati otpusno pismo i – otpustiti.« A Isus će im: »Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed. Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo. Tako vise nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!«

U kući su ga učenici ponovno o tome ispitivali. I reče im: »Tko otpusti svoju ženu pa se oženi drugom, čini prema prvoj preljub. I ako žena napusti svoga muza pa se uda za drugoga, čini preljub.« Donosili mu dječicu da ih se dotakne, a učenici im branili. Opazivši to, Isus se ozlovolji i reče im: »Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje! Zaista, kažem vam, tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u nj neće uči.« Nato ih zagrli pa ih blagoslivljaše polažući na njih ruke.“

           

„Nije dobro da čovjek bude sam!“ Bog u svojoj ljubavi prema čovjeku uvijek brine što je za čovjeka najbolje. Stvorivši čovjeka na svoju sliku i priliku Bog uviđa da čovjeku samome još uvijek nešto nedostaje. Još mu manjka onaj zadnji dodir – ono po čemu će čovjek postati još sličniji samome Bogu. Bog uzima nešto od Čovjeka i zauvijek ga mijenja. Ono što ostaje od prvog čovjeka jest muškarac, a ono novo što je Bog stvorio jest žena. I muškarac i žena osjećaju da im nešto nedostaje – a kad su ujedinjeni u ljubavi osjećaju se cjelovito.

Najplemenitiji osjećaj kojeg čovjek može živjeti jest osjećaj ljubavi, a on je upisan duboko u svakoga čovjeka. Svi želimo voljeti – i jednako svi imamo potrebu biti voljeni. Dobar dio svog života tragamo za svojom boljom polovicom i smatramo iznimno sretnima one koji svoju bolju polovicu brzo nađu! Zanimljivo je vidjeti koliko su ljudi sposobni učiniti zbog ljubavi. Kad se nekoga iskreno ljubi za njega vrijedi dati i vlastiti život. Čini se da je ljudima potpuno naravno truditi se oko onoga koga vole.

Istovremeno, zanimljivo je primijetiti kako se s godinama staža ta spremnost za žrtvu brzo umanjuje. Iako svi dobro znamo da bi na oltaru bračne ljubavi supružnici svakodnevno trebali žrtvovati svoje „ja“ kako bi živjelo ono „mi“, vidimo da je to „ja“ prilično snažno. Bez prave spremnosti na žrtvu u ime ljubavi to „ja“ postat će toliko dominantno da će ono „mi“ izblijediti – sve dok brak ne postane mrtvo slovo na papiru i uspomena na neka ljepša vremena.

Ljubav bližnjem zla ne čini! Sveti Pavao je u poslanici Korinćanima iscrtao savršenu viziju ljubavi – ljubavi prema kojoj svi trebamo težiti. Svaki put kad želimo vidjeti koliko nekoga stvarno ljubimo možemo napraviti test prema tom nacrtu ljubavi. Blago onima kojima test pokaže da su na dobrom putu; a svima ostalima neka takvo ispitivanje pomogne da se mijenjaju i svoju ljubav čine življom, boljom i kvalitetnijom.

Ovih dana Crkva sprema Sinodu o obitelji. Mnogi šire neke lažne nade o tome da bi se ponovo oženjenima moglo omogućiti puni sakramentalni život. Današnje evanđelje je kristalno jasno. „Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!“ »Tko otpusti svoju ženu pa se oženi drugom, čini prema prvoj preljub. I ako žena napusti svoga muza pa se uda za drugoga, čini preljub.« Crkva je čuvarica, a ne gospodarica Riječi Božje. Stoga, pouzdajmo se u milosrdnog Isusa. On neka blagoslovi sve koji su u braku i neka im pomogne trajno rasti u ljubavi i zajedništvu! Neka dadne hrabrosti mladima da se jednostavnije odlučuju na brak. A onima koji su učinili preljub zbog novoga braka neka bude milostiv i trajno im pokazuje svoju ljubav. Bog sigurno ne diže ruke ni od koga, nego za svakoga ima najbolji plan.

Današnja Riječ želi nas potaknuti da čuvamo vrijednosti braka i obitelji, za njih javno svjedočimo ne bojeći se različitih mišljenja našega svijeta. Bog nas je izabrao da budemo svjetionici u svome vremenu. Gorimo ljubavlju koju nam Bog daruje!

„Sveti Franjo Asiški – moli za nas!“

 

 

 

 

Najave