U župnoj crkvi sv. Nikole u Barbanu, u nedjelju 20. rujna 2020. godine održan je Koncert klasične glazbe. Organizator koncerta bilo je Hrvatsko-talijansko društvo iz Zagreba. Održavanje koncerta financijski je poduprlo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Na koncertu su nastupili tenori Hrid Matić iz Zagreba i Zoran Tomaić iz Pule. Klavirska pratnja bili su mladi pijanisti Gaj Matić Marović iz Zagreba i Sandro Veštigaj iz Pule. Izvođena su koncertna djela uglavnom talijanske ali djelom i hrvatske vokalne lirike.

Hrid Matić je hrvatski glazbenik, skladatelj, glazbeni pedagog. Kao tenor je tijekom karijere nastupao diljem Europe, snimio niz ploča i kaseta. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja i kao takav neosporna glazbena veličina. Koncertno izvodi niz djela hrvatskih i svjetskih autora od renesanse do 21. stoljeća, uključujući i vlastita. Osim glazbene djelatnosti uspješno se bavi i likovnom umjetnošću.

Zoran Tomaić je pulski tenor koji je najpoznatiji po izvođenju djela talijanske vokalne lirike i bellcanta kojega je studirao. Naprosto plijeni pažnju publike svojim močnim i čistim glasom velikog raspona, te određenom dramatikom pri izvođenju arija. Osim po pjevanju poznat je širom Istre i po svom dugogodišnjem humanitarnom radu ponajviše za Caritas Porečke i Pulske biskupije. Sa sestrom već više godina provodi humanitarnu akciju „Volim Istru“.

Gaj Matić Marović iz Zagreba je veoma perspektivan pijanist i dirigent. Nastupa na mnogim koncertima kao pratnja solo pjevačima u Hrvatskoj i Beču. Puljanin Sandro Vešligaj je također iznimno talentiran pijanist. U Zagrebu je diplomirao i magistrirao klavir te već niz godina surađuje s Zoranom Tomaićem i prati ga na koncertima.

Održani koncert klasične glazbe u barbanskoj crkvi je veoma lijepo prihvaćen od strane publike. Arije su bile zaista bravurozno izvedene i baš sve nagrađene dugim aplauzima. Publici se, sudeći prema reakcijama, posebno svidjela završna napoletanska arija „Santa Lucia“ koju su zajednički izveli Hrid Matić i Zoran Tomaić uz klavirsku pratnju Sandra Vešligaja. Koncerti u organizaciji Hrvatsko-talijanskog društva iz Zagreba već se oko godinu dana održavaju u većim gradovima diljem Istre. Prema riječima umjetnika još nikada do sada nisu gostovali u malom mjestu kakvo je Barban.

Nakon koncerta organiziran je skromni domijenak za izvođače i publiku. Za to su se pobrinuli župnik vlč. Bernard Jurjević, članovi Župnog vijeća i zbora. Umjetnici su izrazili svoje pozitivne dojmove s koncerta i zahvalnost publici na pažljivom slušanju i aplauzima. Dojmio ih se ambijent crkve sv. Nikole, umjetnički oslikane oltarne pale, akustika, te gostoljubivost ljudi. Ovaj koncert je znatno pridonio duhovnosti i ispunjenju potreba ljudi za kvalitetnom umjetnošću. Domaćini se nadaju kako će ovo biti tek jedan koncert u nizu.

Napisala: Nevia Kožljan

koncert dva tenora

koncert gaj matić marović

koncert zoran tjpg 

koncert hrid matić

 

 

Najave i obavijesti

Ponedjeljak: 1 Stu 2021
Nadbiskup Kutleša o svetkovini Svih svetih u Poreču

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.