Utorak, 16 travnja, 2024
Glazba

Započeo 25. ciklus dekanatskih smotri zborova

U nedjelju, 4. studenog je u Gračišću održana prva ovogodišnja dekanatska smotra zborova u Porečkoj i Pulskoj biskupiji. Time je započeo jubilarni 25. ciklus tih smotri na kojima se već četvrt stoljeća, u studenom, mjesecu sv. Cecilije, zaštitnice glazbenika, okupljaju crkveni pjevači iz svih dijelova Porečke i Pulske biskupije.

Program je vodio koordinator smotri, dugogodišnji pročelnik Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu, preč. Rudi Koraca, koji taj lijepi godišnji događaj organizira već 23 godine. Iako biskupija ima devet dekanata, uobičajeno se održava šest susreta, jer manji dekanati imaju zajedničke susrete.

Na prvom susretu, održanom jučer u crkvi sv. Vida u Gračišću nastupilo je 8 zborova, iz Pićanskog i Buzetskog dekanata. Susret je započeo uvodnim pozdravom preč. Korace koji se je prisjetio vremena kada je prije 23 godine preuzeo organizaciju smotri zborova, nakon što je prve dvije godine to vodio pok. mons. Ivan Bartolić.

Uslijedilo je klanjanje pred Presvetim koje je predvodio domaći župnik, vlč. Maksimilijan Ferlin. Glazbeni dio započeo je Himnom sv. Ceciliji, a od zborova prvi su nastupili mali pjevači Dječjeg zbora iz Lindara koji su se predstavili pjesmama „Predivan Bog“ i „Samo reci riječ“. Petnaest pjevača Zbora sv. Bartola iz Roča, pod ravnanjem preč. Maria Žmaka, otpjevalo je pjesme „Samo Bog je ljubav moja“ i Slavna „Majko“. Župni zbor iz Gologorice, uz zborovođu Noela Krošnjaka, predstavio se s pjesmama „Milosrdni Isuse i „O Najsvetija“. Domaćini, pjevači Župnog zbora Župe sv. Vida iz Gračišća, pod dirigentskom palicom Spomenke Maurović izveli su „Hostijo bijela“ „O Marijo zvijezdo mora“. Župni zbor Uznesenja Blažene Djevice Marije iz mjesta Vrh, pod ravnanjem Leane Paladin, na smotru je došao s pjesmama „Majko ljubežljiva“ i „Syahamba“. Župni zbor iz Lindara, uz pratnju Mateje Mijandrušić,  vrlo je dojmljivo otpjevao „Himnu Lindaru“, posljednju skladnu njihovog dugogodišnjeg župnika, mons. Ivana Bartolića, te „Uđite s hvalama“. Zbor Župe Naviještenja Marijina iz Pićna, uz orguljsku pratnju Antuna Aničića te pod dirigentskom palicom Bruna Lukeža, predstavio se s pjesmama „Krist uskrsnu“ i „O duša naših hrano“.

Nakon završnih zahvala župnik domaćin, vlč. Ferlin je pozvao sve okupljene na zajednički domjenak i druženje koje je nastavljeno u Špitalu,  općinskom prostoru za društvena događanja.  

Slijedeći susreti održavaju se kroz nadolazeće vikende u crkvama diljem biskupije, a posljednja će biti u nedjelju, 25, studenog u Labinu. Smotre će se ove godine još održati u Umagu u župnoj crkvi sv. Peregina, u pulskom samostanu sv. Franje, u pazinskoj župi sv. Nikole, u Vrsaru u župnoj crkvi sv. Martina i u labinskoj župi Gospe Fatimske.

Preč. Koraca je u izjavi za medije naglasio kako su dekanatske smotre zborova, koje su doživjele svoje jubilarno 25. izdanje, jedan od najvećih biskupijskih projekata posljednjih desetljeća, a ta su okupljanja potaknula razvoj crkvenog pjevanja što je naravno dovelo do porasta kvalitete glazbe u svim župama biskupije.

Drugi dekanatski susret zborova održat će se u Umagu, u župnoj crkvi sv. Peregrina, u subotu, 10. studenog, s početkom u 18 sati. Ondje će nastupiti zborovi Umaško-oprtaljskog dekanata. Treći dekanatski susret zborova, za pjevače Pulskog dekanata održat će se u pulskom Samostanu sv. Franje Asiškog u subotu, 17. studenog, u 17 sati. Pazinska crkva sv. Nikole biskupa biti će mjesto susreta zborova Pazinskog dekanata u nedjelju, 18. studenog, u 17 sati. Pjevači Porečkog i Rovinjsko-kanfanarskog dekanata nastupiti će u Vrsaru, u župnoj crkvi sv. Martina biskupa, u subotu, 24. studenog, u 17 sati. Posljednja ovogodišnja dekanatska smotra, za zborove Labinskog i Vodnjanskog dekanata, održat će se u župnoj crkvi Gospe Fatimske u Donjem Labinu, u nedjelju, 25. studenog, u 17 sati.

 

 

Najave