Koncertom posvećenim zaštitnici Rovinja, sv. Eufemiji, u .nedjelju 5.  rujna, i ove je godine tradicionalno započeo niz događanja kojim grad sv. Eufemije obilježava Dan Grada.  

Večernje misno slavlje predvodio je župnik, mons. Vilim Grbac, dok su glazbeno animirali svi sudionici koncerta. Na obnovljenom Trgu sv. Eufemije nakon misnoga slavlja započeo je 18. Koncert sv. Eufemiji, koji je ove godine bio posvećen petoj obljetnici beatifikacije sv. Majke Terezije iz Kalkute. Organizatori programa bili su Davor i Vesna Terzić koja je uz Slavka Nedića, glazbenog urednika HKR-a,  vodila programa. Gost književnik Zef Ileshdedaj iz Rovinja započeo je program čitajući svetičine citate na albanskom jeziku, a  predstavio je i vlastite stihove  iz zbirke „Lovac sudbine“ ( „Gjahtar i Fatit“) koje su on i voditeljica programa čitali između glazbenih nastupa. 

Glazbeni program otvorila je Grupa „Oton“ iz Pule svojim autorskim skladbama od kojih je jedna posvećena blaženom Otonu iz Pule, čiji se zemni ostatci čuvaju u pulskom Samostanu sv. Franje Asiškog gdje je bl. Oton živio; Grupa „Oton“ ondje redovito animira misna slavlja. Uslijedio je nastup poznatog kantautora iz Zlatara Andrije Kosa , autora velikog broja poznatih skladbi koje izvode eminentni  hrvatski glazbenici. Mlada pjevačica Veronika Jambrek  iz Orehovice, iz Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića, otpjevala je nekoliko skladbi koje potpisuje Dragutin Hrastović. Zatim je nastupila skupina mladih entuzijasta iz Udruge „Otvoreno Srce“ koja animira nedjeljna misna slavlja na  Župi sv. Servula u Bujama.  Kantautor iz Rovinja Davor Terzić  zaključio je koncert otpjevavši nekoliko skladbi sa svim izvođačima ovogodišnjeg koncerta.

Cjelokupno događanje poduprli su : Župa sv. Eufemije, Grad Rovinj, Turistička zajednica grada Rovinja, Franjevački samostan Rovinj, Zajednica Jošua, te sponzori; „Valalta“, „Gratis“, „ Darna“, „Rasadnik Longo“, „Rose-art“, „Aerial production“ i „Jež tisak“,te restorani „Da Mateo“, „Neptun“ i „Dario“. Medijski pokrovitelji bili su: „Laudato Tv“, Tv Nova –Pula, HKR, Radio FM i Istra in, Radio Istra, Radio Labin i Htvatski Radio Pula. 

(txt: Organizatori, foto: D. Fattorich) 

terzic5

terzic4

Približavajući se srebrnoj obljetnici, 2024. godine, organizatori ističu glavnu intenciju festivala – vratiti orguljama prijestolje kraljice instrumenata i reinterpretirati ga u suvremenosti -  te kroz razne inicijative oživljavati, izučavati i popularizirati vrijednu istarsku orguljsku baštinu.

Ovogodišnje 22. izdanje Međunarodnog orguljskog festivala Organum Histriae održano je  Bujama, Puli, Motovunu, Pazinu i sv. Lovreču Pazenatičkom od 18. kolovoza do 5. rujna 2021.

Festival Organum Histriae, kroz dosadašnje 22 godine održavanja, osim izvanrednih glazbenih događanja, realizirao je i mnoštvo vrijednih popratnih programa s ciljem populariziranja i podizanja svijesti o potrebi zaštite i obnove orguljske baštine.

Organum Histriae ove je godine održan slijedom zalaganja Pučkog otvorenog učilišta Buje-Buie,  Udruge za promicanje i očuvanje orguljaške baštine Organum Histriae iz Pule i Lifestyle d.o.o. sa sjedištem u Šišanu.

Nakon što je ovogodišnje izdanje festivala predstavljeno na konferenciji za medije u Bujama 17. kolovoza, dan kasnije, 18. kolovoza, održan je promotivni koncert na kojem je nastupio mladi španjolski orguljaš Víctor Manuel  Baena de la Torre. Španjolski virtuoz nastupio je u Bujama, u župnoj crkvi Sv.Servula na restauriranim povijesnim orguljama G. Callida iz 1791. godine.

U pulskoj katedrali koncertom otvorenja, u srijedu, 1. rujna na velebnim Eisenbarth orguljama započeo  je rujanski dio 22. izdanja festivala Organum Histriae.

Okupljenima su se na početku obratili: pročelnik Županijskog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, ispred Ministarstva kulture pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli za područje Istarske županije Lorella Limoncin Toth te Lena Radunić iz Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pule.

Patrizia Žudetić, Vilma Grazia Žmak, Mateo Škabić, Benjamin Šuran, Letizia Ulika Roce i Anamaria Bukovnik  članovi su Festivalskog ansambl mladih istarskih glazbenika koji su predvođeni producenticom Elenom Roce i uz orguljsku pratnju Krešimira Klarića svojim sjajnim glasovima i izvedbama na raznim instrumentima izveli program pod nazivom „Musica Eterna“.

U Motovunu, u Crkvi BDM od Servita, na orguljama Gaetana Callida iz 1797., čiju restauraciju 2006. potpisuje talijanska Premiata Fabbrica Organi F. Zanin, nastupili su Mladen Bonomi  i Dubravko Ćepulić Polgar, programom pod nazivom „Blossoming youth“.

U subotu, 4. rujna, u pazinskoj župnoj crkvi sv. Nikole, orguljašica Ursa Ljuban na orguljama Brondino Vegezzi-Bossi iz 1901. godine i flautistica Lucija Rašeljka Petrač izvele su program „Flûte harmonique“.

Posljednja večer festivala bila je 5. rujna u župnoj crkvi sv. Martina u sv. Lovreču Pazenatičkom. Na povijesnim orguljama majstora Petra Nakić iz 1735., koje je 2013. godine restaurirala također Premiata Fabbrica Organi F. Zanin, program svečanog zatvaranja festivala, pod nazivom „Il vento che diventa voce“ izveo je talijanski orguljaš Francesco Di Lernia.

Od ovogodišnjih popratnih događanja valja istaknuti izložbu keramičkih skulptura nadahnutih istarskim kraljicama instrumenata, realiziranu u suradnji s Art Studiom Pula pod nazivom „Zvuci zemlje“ koja je otvorena 22. kolovoza u Galeriji Placa u Sv. Lovreču Pazenatičkom te je trajala do 5. rujna.

U četvrtak, 2. rujna održana su dva vrlo zanimljiva vođena stručna obilaska. U suradnji s TZ središnje Istre održan je vođeni obilazak Nakićevih orgulja koje se nalaze unutar župne crkve Sv. Martina u Sv. Lovreču Pazenatičkom. To je najočuvanija romanička bazilika u Istri, koja čuva vrijedne povijesne orgulje slavnog orguljara Petra Nakića iz 1735. godine. Njih je 2013. godine, uz potporu Ministarstva kulture RH, talijanske Regije Veneto i Istarske županije, restaurirala talijanska tvrtka Premiata Fabbrica Organi Cav. Francesco Zanin. To su najstarije, jedine postojeće i funkcionalne orgulje ovog velikog graditelja u hrvatskom dijelu istarskog poluotoka. Nakon prošlogodišnjeg uspješnog prvog vođenog druženja s kraljicama instrumenata pod geslom 'Prepoznajte svoj registar, postanite orguljaš na pet minuta', ovogodišnji obilazak započeo je na trgu Placa, na kojemu je vodič Ivan Hrastovčak sve prisutne upoznao s poviješću Svetog Lovreča. Obilazak je nastavljen u župnoj crkvi u kojoj su grupu vodili magistri orgulja Elena Roce i Krešimir Klarić.

Lokacije i instrumenti

Ovogodišnji koncertni program održan je na tri prošlogodišnje i dvije nove lokacije. Naime, kao i lani, oživjele su orgulje Gaetana Callida iz 1791. godine u prekrasnoj baroknoj župnoj crkvi Sv. Servula u Bujama koje je prije dva desetljeća sjajno restaurirala talijanska tvrtka Brondino Veggezzi-Bossi, zatim orgulje kultnoga graditelja Petra Nakića iz 1735. godine, koje je 2013. restaurirala tvrtka Premiata Fabbrica Organi F. Zanin u župnoj crkvi sv. Martina Sv. Lovreču Pazenatičkom, te zasada najveće funkcionalne istarske orgulje Eisenbarth iz 2001. godine u pulskoj Katedrali Uznesenja Marijina o čijem održavanju, u suradnji s tvrtkom Eisenbarth, redovito brine mr. art Eduard Kancelar, profesor orgulja na Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli. 

Nakon nastupa 2009. godine Festival se ponovno vratio u Motovun. Naime, u crkvi Blažene Djevice Marije od Servita nalaze se vrijedne orgulje Gaetana Callida iz 1797., iako restaurirane 2006. (Premiata Fabbrica Organi F. Zanin), zbog veoma lošeg stanja pjevališta i planirane kompletne restauracije župne crkve Sv. Stjepana nije bilo moguće vratiti orgulje na originalno mjesto. Zbog toga je instrument montiran na privremenu lokaciju, postavljen u kućište i akustiku koja ne dozvoljava ostvarenje punog potencijala ovih većih 8 – stopnih orgulja. Nažalost, i dan danas, nakon punih petnaest godina nalaze  se na istoj privremenoj lokaciji.

Druga ovogodišnja sasvim nova festivalska lokacija je Pazin i to Župna crkva Sv. Nikole u kojoj se nalaze orgulje tvrtke Vegezzi-Bossi iz 1901.godine. Restaurirala ih je 2013. godine Premiata Fabbrica Organi F. Zanin, i u solidnom su svirnom stanju.

O Festivalu Organum Histriae

Festival Organum Histrae se odvija u okviru dugoročnog intersektorskog projekta zaštite, obnove i revitalizacije orgulja i orguljske glazbe u Istri ORGANUM HISTRIAE (ex DANI ORGULJA U ISTRI),  s tendencijom partnerskog širenja na područje Slovenije i sjeverne Italije, bogato nasljeđem ove “baštine koja se sluša” slične povijesno-umjetničke tradicije. S obzirom na dugogodišnje djelovanje, u trećem desetljeću projekta, približavajući se srebrnoj obljetnici, 2024. godine, organizatori ističu glavnu intenciju festivala – vratiti orguljama prijestolje kraljice instrumenata i reinterpretirati ga u suvremenosti -  te kroz razne inicijative oživljavati, izučavati i popularizirati vrijednu istarsku orguljsku baštinu.

Kratak pogled u prošlost Pogledom u prošlost Festivala Organum Histriae razvidno je da od utemeljenja projekta, 1998. godine  do ove godine (uz pauzu 2018. i 2019. godine)  održano je čak 126 koncerata u čak 19 istarskih mjesta i gradova (Umag, Pula, Buje, Završje, Sv. Petar u Šumi, Pićan, Brtonigla, Novigrad, Dajla, Svetvinčenat, Motovun, Barban, Kanfanar, Grožnjan, Rovinj, Žminj, Oprtalj, Labin, Poreč), te u nekoliko slovenskih i talijanskih mjesta na istarskom poluotoku. Ostvareno je 7 izložbi posvećenih orguljarstvu, te likovnih i dizajnerskih izložbi nadahnutih orguljama

U razdoblju od 1998. do 2006. godine uz veliku stručnu organološku pomoć prof. Božidara Grge, prerano preminulog 2019. godine, u okviru projekta organizirano je više međunarodnih okruglih stolova i simpozija, ponajviše o jednom od najvažnijih graditelja orgulja u svjetskim razmjerima, Petru Nakiću i njegovoj Mletačko-Dalmatinskoj graditeljskoj školi,  te nekoliko međunarodnih okruglih stolova na temu teritorijalnih potencijala Istre u kulturnom turizmu, s naglaskom na revitalizaciju orguljske baštine, sve u nastojanju da se pokrenu i zažive Istarske staze orgulja. Organizirani su seminare i za župne urede u Porečkoj i Pulskoj Biskupiji, s ciljem poticanja razvoja orgulja kao kulturno-turističkog resursa do  kulturno-turističke atrakcije. Prošle godine održan je Okrugli stol o orguljama i orguljašima  te njihovoj budućnosti u Porečkoj i Pulskoj biskupiji.

Prije dva desetljeća u suradnji Lifestyle d.o.o. i pazinske književno-kulturne udruge »Jules Verne klub« objavljeno je književno izdanje Gospodin Dis i i gospođica Es, božićna bajka  za mlade genijalnog autora Julesa Vernea, kao doprinos popularizaciji orgulja i orguljske glazbe.

U okviru projekta Organum Histriae mladi orguljaši i drugi glazbenici imali su priliku učiti od vrhunskih majstora kroz desetak seminara orguljske interpretacije eminentnih europskih orguljaša te nastupati na Festivalu Organum Histriae.

Jednim od najviših dosadašnjih dostignuća projekta organizatori ističu dva održana bienalna Međunarodno orguljaško natjecanje Andrija Motovunjanin/Andrea Antico da Montona uz ugledni međunarodni ocjenjivački sud.

Orgulje – instrument godine

„U jeku pandemije Njemačka je za ovu, 2021. godinu proglasila orgulje svojim glazbenim instrumentom godine, kao prvome instrumentu s tipkama kojemu je ukazana ta čast. Ta informacija nije značajnije odjeknula u Hrvatskoj, no nama je od velike važnosti jer dijelimo zajedničku  misiju. Orgulje se smatraju kraljicom instrumenata, najveće su od svih glazbenih instrumenata i mogu imitirati gotovo sve instrumente simfonijskog orkestra. Orgulje su najimpozantniji instrument na svijetu: u novije vrijeme i napretkom tehnologije mogu proizvoditi na tisuće različitih zvukova, a svaki se odlikuje drugačijom tonskom visinom (od najdubljih do najviših registara glazbala, čak i onih koje čovjekovo uho ne može percipirati), brzinom, bojom te glasnoćom. UNESCO je od 2017. godine orguljsku glazbu i gradnju orgulja priznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu. Sve su to dovoljni razlozi da se ovaj instrument u svoj svojoj raznolikosti slavi u kontinuitetu, što mi u projektu Organum Histriae i  činimo“, ističu organizatori festivala.

(G. Krizman)

U župnoj crkvi sv. Nikole u Barbanu, u nedjelju 20. rujna 2020. godine održan je Koncert klasične glazbe. Organizator koncerta bilo je Hrvatsko-talijansko društvo iz Zagreba. Održavanje koncerta financijski je poduprlo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Na koncertu su nastupili tenori Hrid Matić iz Zagreba i Zoran Tomaić iz Pule. Klavirska pratnja bili su mladi pijanisti Gaj Matić Marović iz Zagreba i Sandro Veštigaj iz Pule. Izvođena su koncertna djela uglavnom talijanske ali djelom i hrvatske vokalne lirike.

U okviru programa Glazba kroz Europu u župnoj crkvi sv. Vida, Modesta i Krešencije u Gračišću je priređen u nedjelju 28. lipnja 2020. nakon mise glazbeni koncert, kojega je izveo poznati glazbeni duo sastav Mihael Paar i Katarina Javora. Paar na klarinetu, a Javora na prošle godine obnovljenim orguljama predstavili su slušateljima poznata i manje poznata djela europskih glazbenika 17. st.: Toccatu za orgulje Georga Muffata, Sonata a-molu Georga Philippa Tielemanna, Pastorale u F-duru Johanna Sebastiana Bacha, Toccatu II u d-molu za orgulje Johanna Jakoba Frobergera te Sonatu u C-duru od Domenica Scarlattija. Djela auktora iz 19. st. bila su Berceuse Op. 16 od Gabriela Fauréa i Largo u f-molu Henria Rabauda te Elegiju domaćeg suvremenog skladatelja Miroslava Miletića.

Katarina Javora (1986) počela se baviti glazbom već u mladim danima te je nakon studija na raznim zagrebačkim glazbenim ustanovama završila u Beču master studij orgulja i pohađala seminare za interpretaciju orguljske i čembalističke literarure u Hrvatskoj i inozemstvu, a trenutno predaje glazbeno teoretske predmete u glazbenoj školi Brkanović u Zagrebu i orguljašica je u župnoj crkvi sv. Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu.

Bio je to, kako je istaknuo župnik Filip Celent, važan događaj za župnu zajednicu Gračišća. Ovom se prilikom još jednom ustanovila akustična pogodnost gračaske crkve za održavanje sličnih glazbenih manifestacija.

Klarinetist Mihael Paar (1980) ubraja se u najsvestranije hrvatske glazbenike svoje generacije. Aktivan kao koncertist, skladatelj, aranžer, producent i pedagog izradio je slojevit i osebujan umjetnički izraz te se profilirao u jednog od najistaknutijih predstavnika hrvatske škole klarineta. Održao je niz seminara i školskih udžbenika. Redovito sudjeluje u radu žirija međunarodnih natjecanja. Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. (A. S.)

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.