Utorak, 19 ožujka, 2024
Pastoral mladih

Održane XXI. Iskrice

Pobjednička pjesma XXI. Izdanja Dječjeg festivala duhovne glazbe Iskrice je pjesma „S Kristom na put“ u izvedbi Zbora „Nebeske Iskrice“ iz Župe sv. Mateja iz Viškova, iz Riječke nadbiskupije.

Prilog u Vijestima iz Života Crkve, HKR, 7. 5. 2017. 

{mp3}1757vzc-isk{/mp3}

Već tradicionalni Dječji festival duhovne glazbe “Iskrice” održao se u subotu, 6. svibnja 2017., u Vodnjanu 21. put za redom, a u sklopu njega održan je i 8. natječaj za literarni rad “Egidije Bulešić”.  Ove je godine geslo festivala bilo “Radost putovanja”. Sudjelovalo je čak 13 zborova župa i osnovnih škola istarske i primorsko-goranske županije koji zajedno broje gotovo  400 malih pjevača. Izvedene su poznate duhovne pjesme, ali i nove skladbe s novim stihovima za koje je dodijeljena posebna nagrada.  Na literarni natječaj stiglo 15 radova. Za najbolji literarni rad odabran tekst pod naslovom „Radost putovanja“ učenice Ariele Kozlović iz OŠ Milana Šorge iz Oprtlja, drugo mjesto pripalo je sastavu Julije Puljić iz OŠ Karojba, a treća nagrada dodijeljena je Antici Vadanjel iz OŠ Vladimira Nazora Pazin.

Program su vodile Adrana Radmanić i Ivana Pajković. Nakon izvođenja himne Iskrica na početku se okupljenima obratio vodnjanski gradonačelnik Claudio Vitasović koji je izrazio zadovoljstvo i ponos što Vodnjan ima jednu takvu manifestaciju koja iz godine u godinu šalje poruke vjere, mira i prijateljstva, te izrazio nadu širenja festivala u narednim godinama. Skup su pozdravili Dragica Zadnik u ime organizatora, Hrvatskog katoličkog zbora „MI“ Osnovne zajednice Vodnjan i Corrado Giraldo ravnatelj Osnovne škole Vodnjan. Potom se skupu obratio dugogodišnji predsjednik Hrvatskog katoličkog zbora „MI“ Osnovne zajednice Vodnjan koja je od početka nositelj organizacije festivala Iskrice, saborski zastupnik Anton Kliman. On se prisjetio skromnih početaka te izrazio nadu širenja festivala uključivanjem što više zborova iz cijele Riječke metropolije, a veće se je ove godine krenulo u tom smjeru s čak tri zbora s riječkog područja. On je izrazio zahvalnost organizatorima na uloženom trudu te zazvao na festival zagovor Egidija Bulešića. O tom pobožnom mladiću, franjevačkom trećorecu, koji je rođen i živio u Puli početkom XX.-og stoljeća te umro na glasu svetosti u dobi od 24 godine pobliže je govorio vodnjanski župnik, preč. Marijan Jelenić, koji je svojstvu izaslanika Porečke i Pulske biskupije proglasio festival otvorenim. 

U kategoriji izvedbi poznatih duhovnih skladbi u izvedbi župnih zborova prvu nagradu za izvedbu pjesme „Bože, Tebi pjevam ja“ osvojio je Dječji zbor „Nar“ iz Župe sv. Mohora i Fortunata iz Lindara, u kojem dvadesetak pjevača pjeva uz instrumentalnu pratnju čak pet instrumentalista, među kojima gitaru svira i vlč. Filip Celent. Drugu nagradu u kategoriji poznatih duhovnih skladbi u izvedbi župnih zborova osvojili su, s jednakim brojem bodova, Zbor „Egidije Bulešić“ vodnjanske Župe sv. Blaža s pjesmom „Zahvali“ i Zbor „Mali sv. Jurja“ iz Župe sv. Jurja sa Starog Pazina s pjesmom „Kapetane moj“. Treće mjesto u toj kategoriji podijelili su Zbor „Marijine zvjezdice“ iz Sv. Petra u Šumi s pjesmom „Ne boj se jer ja sam s tobom“ te Zbor „Svetog Peregrina“ iz istoimene umaške župe s pjesmom „Bože, Tebi pjevam ja“.

U kategoriji poznatih skladbi u izvedbi zborova osnovnih škola prvo mjesto osvojili su mališani iz Osnovne škole Tar – Vabriga s pjesmom „Hvala ti“, drugo mjesto, s pjesmom „Milost“, osvojili su pjevači iz združenog zbora OŠ Vodnjan i Juršići, a treće mjesto, sa pjesmom „Oh, happy day“ mali pjevači iz Osnovne škole Višnjan.

Prvu nagradu u kategoriji izvedbi novih duhovnih skladbi u izvedbi župnih i školskih zborova, a ujedno i posebnu nagradu za tekst i glazbu nove skladbe odnijela je pjesma “S Kristom na put” u izvedbi zbora „Nebeske Iskrice“  iz župe Sv. Mateja iz Viškova iz Riječke nadbiskupije, koja je ujedno proglašena i pobjedničkom pjesmom ovogodišnjeg festivala “Iskrice”. Autorica nagrađenog teksta je Ljilja Ivkić, a glazbe Ivana Marčelja, one su zajedno i voditeljice zbora. U pobjedničkoj pjesmi solističke sekvence otpjevala je Veronika Višnjić, učenica 4. razreda. Posebna nagrada za glazbeni aranžman pripala je pjesmi “Hvala ti” u izvedbi Zbora OŠ Tar-Vabriga, odnosno autoru aranžmana Bogdanu Fabrisu, koji je ujedno i voditelj zbora.

Drugu nagradu u kategoriji novih duhovnih skladbi u izvedbi školskih i župnih zborova podijelili su mališani iz Zbora „Ljiljani“ iz riječke OŠ Turnić s pjesmom „Domovina iz srca raste“ i Zbor talijanske osnovne škole Buje s pjesmom „Dragocjeni cvijet“. Treće mjesto iste kategorije podijelili su članovi Vokalne skupine Osnovne škole Vladimira Nazora iz Pazina s pjesmom „Hvala ti Kriste“ i Zbor OŠ „Sv. Matej“ iz Viškova u Rijeci s pjesmom „Božja ljubav“.

Nagrađeni zborovi su osim pehara dobili i knjigu sa sakupljenim pjesmama izvedenim tijekom prvih 15 godina Iskrica.  

 

 

Najave