Petak, 29 ožujka, 2024
Kultura i tradicija

Trst: Predstavljena knjiga „Ignacije Kajetan Buzetski: „Duhovna vizitacija iz 1788. godine u Istri“

U Trstu predstavljena knjiga „Ignacije Kajetan Buzetski: „Duhovna vizitacija iz 1788. godine u Istri“

U četvrtak, 27. listopada 2016. godine, u dvorani Pastoralnog centra Pavao VI, pri župi N.S. della Provvidenza e di Sion u Trstu u suorganizaciji Državnog arhiva u Pazinu i tršćanskog Biskupijskog arhiva održano je predstavljanje knjige Ignacije Kajetan Buzetski: „Duhovna vizitacija iz 1788. godine u Istri / Ignazio Gaetano de Buset: Visita spirituale del 1788. in Istria“.

Na skupu, kojeg je moderirao direktor tršćanskog Biskupijskog arhiva dott. Giovanni Battista Luca o knjizi su govorili: mons. dr. sc. Gaetano Zito, dr. sc. Giuseppe Cuscito, dr. sc. Marko Medved, mr. sc. Jakov Jelinčić, te dr. sc. Elvis Orbanić.

Mons. dr. sc. Gaetano Zito, predsjednik Crkvenog arhivističkog udruženja sa sjedištem u Vatikanu, je na početku kratko predstavio to prestižno udruženje koje je osnovano 1956. godine kao odgovor na sve veće upite od strane povjesničara glede arhivske građe koja se čuva u biskupijskim arhivima. On je naglasio kako je to izdanje prva knjiga koju Crkveno arhivističko udruženje izdaje od jednog svojeg člana koji nije Talijan. Knjiga je objavljena u izdavačkom nizu Quaderni di „Arcivia Ecclesiae“. O jezičnim aspektima izdanja govorio je mr. sc. Jakov Jelinčić, umirovljeni ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu koji je radio prijevod s talijanskog predloška na hrvatski te redakturu prijepisa i prijevoda.  Dr. sc. Marko Medved povjesničar sa Teologije u Rijeci osvrnuo se na povijesni kontekst u kojem se odvijala predmetna vizitacija. Dr. sc. Giuseppe Cuscito, docent pri tršćanskom sveučilištu Universita degli studi di Trieste održao je izlaganje o liku Ignacija Kajetana Buzetskog, i okolnostima u kojima je provedena vizitacija, a kasnije se osvrnuo i na crkveni te društveno – povijesni kontekst slijedećeg perioda kada je Buzetski postao tršćanski  biskup. Autor knjige, dr. sc. Elvis Orbanić, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu, je u svom kratkom obraćanju izrekao zahvalnost predstavljačima te svima koji su sudjelovali na tom projektu. Kao napomenu čitateljima autor je istaknuo da za sve ono dobro što donosi knjiga je zaslužan suradnički tim a za neku eventualnu pogrešku odgovornost preuzima on.  

Knjiga „Ignacije Kajetan Buzetski: Duhovna vizitacija iz 1788. godine u Istri / Ignazio Gaetano de Buset: Visita spirituale del 1788. nel teritorio dell Istria“, koju je priredio doc. dr. sc. Elvis Orbanić, donosi tekst samog vizitatora Ignacija Kajetana Buzetskog i opis njegove vizitacije koja se provela u proljeće i ljeto 1788. godine.

Radi se o zapisniku duhovne vizitacije koju je izvršio Ignacije Kajetan Buzetski, kapitularni vikar Pićanske biskupije, pazinski prepozit i vanjski vikar porečkog biskupa za župe koje su se nalazile na austrijskom državnom teritoriju. Riječ je o značajnom dokumentu koji se čuva biskupijskom arhivu u Trstu i predstavlja inventuru i stanje stvari na prostoru vizitacije 1788. godine, a ključni razlog za njegovo objavljivanje je taj što je to jedini dokument o vizitaciji na području Pićanske biskupije u njenoj milenijskoj povijesti. Knjiga nam osim slike mjesne Crkve donosi i uvid u modus vivendi kako klerika tako i laika u njihovom gotovo svakodnevnom životu. U prilogu se nalazi popis svih osoba koje se pojavljuju u tekstu, karta Pićanske biskupije i putanja samog vizitacijskog čina. Knjiga je izdana u međunarodnoj suradnji s  Associazione archivistica ecclesiastica iz Vatikana na čijem je čelu mons. prof. dr. sc. Gaetano Zito.

Povjesničari i proučavatelji lokalne povijesti dobivaju ovom knjigom mogućnost za širenje njihovih spoznaja ne samo o liku Ignacija Kajetana Buzetskog i duhovne vizitacije koju je proveo i zapisao, već i o mjestima koja su tom vizitacijom obuhvaćena  kao i o povijesnom kontekstu u kojemu je ona provedena.

Ovu knjigu od 277 stranica uredili su mons. prof. dr. sc. Gaetano Zito i prof. dr. sc. Mirjana Matijević Sokol.

Knjiga je obogaćena uvodnim osvrtima dva ordinarija na području čijih je biskupija Ignacije Kajetan Buzetski djelovao, prvu uvodnu riječ napisao je porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša, a drugu nadbiskup Tršćanske biskupije mons. dr. Giampaolo Crepaldi.

Najave