FotoHumanitarni koncert Caritasa Porečke i Pulske biskupije za potrebe djece Istarske županije oboljele od autizma, sakupljeno 51.260,50kn

U sportskoj dvorani Pazinskog kolegija u Pazinu, u subotu 21. prosinca 2013. održan je humanitarni koncert u organizaciji Caritasa Porečke i Pulske biskupije pod nazivom „Istra Bulešiću" za potrebe djece Istarske županije oboljele od autizma. Pred oko 2000 posjetitelja nastupili su glazbenici, književnici, kulturno-umjetnička društva, zborovi, vokalne skupine i klape. Koncert je započeo himnom „Lijepa naša“ te svečanom pjesmom „Krasna zemljo, Istro mila“ u izvedbi Združenih crkvenih zborova „Umag-Trviž-Stari Pazin“.

Voditeljica gospođa Melita Gržić Pincin najavljivala je i predstavljala svakog izvođača. Na početku je vrlo srdačno pozdravila skupinu autistične djece s njihovim roditeljima i skrbnicima. Više puta je kroz program vođenja govorila i o autizmu, osobito kod djece. To je problem s kojim se susrećemo sve više. Udruga za autističnu djecu u Istarskoj županiji sa sjedištem u Puli okuplja za sada oko tridesetak djece, njihovih roditelja i skrbnika. Trude se pomoći i djeci i roditeljima i skrbnicima. Ali, potrebna im je i pomoć šire društvene zajednice – za to je organiziran i ovaj humanitarni koncert. Biskupija i Caritas Porečke i Pulske biskupije već su se ove godine uključili u nabavci nužnih pomagala za tu djecu.

Voditeljica je dva puta čitala sponzore ovog humanitarnog koncerta, a nakon pozdrava i uvodnog govora ravnatelja dijecezanskog Caritasa vlč. Željka Zeca, započeo je koncert. Nastupila je Vokalna skupina „Rožice“ iz pazinske Gimnazije i strukovne škole „Juraj Dobrila“ i Zbor Pazinskog kolegija sa pjesmom „Znak pobjede“. Mario Lipovšek –Battifiaca otpjevao je pjesme „Božić je judi“ i „Prihajan doma“, a zatim je istarski kantautor Bruno Krajcar izveo pjesmu o bl. Miroslavu Bulešiću „Svjedok vjere“ te drugom svojom skladbom svima poželio „Srićan Božić“. Klapa Motovun iskazala je svoje glazbeno umijeće pjesmom „Molitva“ te pjesmom o Istri „Terra magica“. Mlada solistica Nikolina Kuhar uz gitarsku pratnju Ivana Lucha izvela je pjesmu „Amazing Grace“. Zatim je „ovladao scenom“ onaj kome je ovaj koncert, kao i cijela ova godina u Porečkoj i Pulskoj biskupiji bila posvećena, o bl. Miroslavu Bulešiću govorio je prof.dr.sc. Josip Grbac. U nastavku glazbenog programa pjesmom „More“ predstavio se Gianluca Draguzet, a nakon toga je Ženska vokalna skupina „Jažulice“ iz Lanišća izvela božićni staroslavenski pučki napjev „Bog se rodi“. Mali izvođači narodnih plesova i pjesama iz Kulturno – umjetničkog društva „Savičenta“ iz Svetvinčenta, rodne župe bl. Bulešića, unijeli su posebnu živost na scenu tradicijskim pjesmama i plesnom izvedbom najpoznatijeg istarskog narodnog plesa „Balun“ i špic polkom „Sette passi“. Nakon folklornih plesova uslijedio je blok dijalektalne poezije: mlada Stefani Križanac izrekla je stihove pod naslovom: „Ja hodin pravo“, „Šinokoša“ i „Tebe“, a prof. Nada Galant predstavila se sa pjesmama „Legenda“, „Ki drži ključi od teh vrati“ i „Sama sobon“. Novi glazbeni dio započeo je tenor Zoran Tomaić sa pjesmom „Rusule ti nosin“. Doajen književnosti i poezije ovih prostora, a posljednjih godina i zapaženi kantautor sa svojim glazbenim nastupima, Daniel Načinović izveo je uz gitaru pjesme „Mom zavičaju“, „Va Opatije/In Abbazia“ te recitirao „Adventsku pjesmu“. Alen Vitasović otpjevao je „Sretan ti Božić Hrvatska“ i „Mrva sriće“. Posljednji solista bio je Ivan Bottezar sa pjesmom „Dvi beside“.

Glazbeni dio večeri zaključio je Združeni crkveni zbor „Umag-Trviž-Stari Pazin“ pjesmom „Himna Bulešiću“ koju je za proslavu beatifikacije napisao Daniel Načinović, a uglazbio Branko Okmaca.

Skupu se potom obratio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, zahvalivši svima koji su se uključili i u ovaj projekt „činjenja dobra“, kao i svima koji su bili uključeni u „beatifikaciju“ svećenika i mučenika Miroslava Bulešića, te svečano uručio ček u vrijednosti od 51.260,50 kn predsjednici Udruge za autističnu djecu u Istarskoj županiji gospođi Evgeniji Tranfić, za potrebe djece oboljele od autizma. I gospođa Evgenija je na kraju zahvalila gospodinu Biskupu, Porečkoj i Pulskoj biskupiji, Caritasu i svim donatorima ovog humanitarnog koncerta. Sredstva dobivena i tim koncertom koristit će se za otvaranje - kuće centra za autistične osobe, da ne bi, kad ostanu bez roditelja ili skrbnika morali otići u neke „daleke“ domove izvan ovog podneblja.

Još je jednom uzeo riječ gospodin Biskup i svima čestitao Božić, zazvavši Božji blagoslov za bolju 2014. godinu. I opet pjesma. Dvoranom su se zaorile pjesme „Zdravo Djevo“ i „Predobri Bože“.

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.