IMG 0854U subotu, 7. prosinca 2013. u Žminju je održan sastanak Stručnog vijeća vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola Županije Istarske. Okupilo se sedamdesetak vjeroučitelja. Predavanje o duhovnosti vjeroučitelja održala je dr. sc s. Amabilis Jurić, pedagoginja i katehetičarka s KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, članica družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja.

U predavanju pod naslovom „Duhovnost, integrativna dimenzija vjeroučiteljeva poziva i djelovanja u školi i župnoj zajednici“, s. Amabilis je naglasila važnost poznavanja složene povijesno-kulturne i društvene situacije za cjelovitije razumijevanje bitnih karakteristika duhovnosti vjeroučitelja, koji se, kao učitelj vjere, ne može oglušiti na poziv posredovanja između predaje vjere, životnih iskustava učenika i očekivanja u Crkvi i u društvu; te je osim toga suočen s trajnim izazovom da postane žrtva te složene životne situacije u kojoj živi i djeluje.

No, ipak treba naglasiti, da trenutak u kojem živi i djeluje hrvatska Crkva, nastavila je, citirajući prof. Balobana „jest naš povijesni 'kairos' u kojem je vjeroučitelj pozvan kako na razini župne zajednice tako i na razini škole biti, i to čitavom svojom osobom, a ne samo riječima, autentični znak i simbol naviještenoga te simbol Crkve i kršćanstva u svoj njihovoj autentičnosti”. Kao bitne karakteristike duhovnosti vjeroučitelja s. Amabilis je istaknula kako je važno da ta duhovnost bude: integrirana u cjelokupnu osobnost, integrirana u crkvenost, uronjena u Božjoj riječi, integrirana u opredijeljenost za siromahe te u vjerodostojnom svjedočenju vjere. Svaki od tih aspekata duhovnosti vjeroučitelja objašnjen je prigodnim detaljnijim deskripcijama poželjnog i preporučenog djelovanja vjeroučitelja u obrazovnom, župnom, općecrkvenom te privatnom miljeu.

U nastavku je prof. Ante Tešija, umirovljeni prosvjetni inspektor, govorio o ocjenjivanju u školama te dao komparativni osvrt „Vrednovanje i ocjenjivanje-smjernice“ u svjetlu izmjena Pravilnika vrednovanja u hrvatskom obrazovnom sustavu.

Misno slavlje za sudionike susreta predvodio je vlč. Darko Zgrablić, župnik u Svetvinčentu. Posljednji dio susreta bio je posvećen aktualnostima iz Katehetskog ureda.

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.