Četvrtak, 28 ožujka, 2024
GlazbaNovosti

Koncert Caritasa Porečke i Pulske biskupije u znaku misija, stipendija i obiteljskog doma

Humanitarni koncert Caritasa Porečke i Pulske biskupije, održan je u subotu, 30. studenog 2019. godine u dvorani Pazinskog kolegija. Ove je godine okupio više od 1700 posjetitelja, a bio je u znaku podrške djelovanju misionara, svečanog uručenja ključa obiteljske kuće obitelji Marinić, samohranom ocu sa šestero malodobne djece i podjeli stipendija učenicima i studentima. Ove godine dodijeljeno je 228 stipendija. Koncert je održan pod geslom „Kristova Crkva u misiji u svijetu“ povodom obilježavanja 100. obljetnice Apostolskog pisma pape Benedikta XV. „Maximum illud“.

Humanitarni koncert Caritasa Porečke i Pulske biskupije, koji se, kako je rekao ravnatelj dijecezanskog Caritasa preč. Željko Zec održava desetu godinu za redom, od čega sedmu u sportskoj dvorani Pazinskog kolegija, započeo je intoniranjem državne himne „Lijepa naša“ u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora „Roženice“.   

Nakon pozdrava voditeljice, Melite Gržić Pincin, skupu se obratio preč. Željko Zec tijekom čijeg je govora prikazano niz fotografija o tijeku radova na izgradnji obiteljske kuće obitelji Marinić. Tu je obitelj, podsjetimo,  2016. godine zadesila smrt majke kada je najmlađe od šestero djece imalo samo tri mjeseca.

Porečka i Pulska biskupija, na čelu s biskupom, mons. dr. Draženom Kutlešom, odmah se uključila u sustavno pomaganje toj obitelji koja je onda živjela u Žminju u podstanarstvu, rekao je ravnatelj Caritasa. Odlučeno je da im Biskupija uz ostalu pomoć izgradi obiteljski dom na biskupijskom zemljištu u selu Bričanci, nedaleko Svetvinčenta, što je nakon dobivanja svih potrebnih dozvola, započeto u ožujku ove godine. Kao donatori, značajnim iznosom uključili su se Hrvatski Caritas i „Valamar“ iz Poreča, te i drugi donatori, koji su u novcu, materijalu i radu sudjelovali u realizaciji ovog velikog humanitarnog projekta. Kuća je do sada, iako ne završena, ipak useljiva, pa je ovom prigodom Biskup djeci svečano uručio ključeve. Preč. Zec prisjetio se tijeka radova, spominjući ponaosob zahvalnost svima koji su sudjelovali u tom velikom dobrom djelu. Izrazio je radost da danas Marija, Katarina, Ivan, Kristina, Željka i Matej zajedno s ocem Ivanom mogu biti bezbrižni u svojoj novoj kući.

Osim toga preč. Željko Zec je zahvalio i  svima koji su donacijama pomogli Biskupijskoj zakladi Blaženi Miroslav Bulešić. Tijekom šest godina stipendiju je primilo 1768 učenika i studenata u vrijednosti sveukupno više od šest milijuna šesto i trideset tisuća kuna, rezimirao je ravnatelj Caritasa. Napomenuo je da je to važno istaknuti kako bi se znalo da Istarska Crkva vodi brigu i pomaže onima kojima je potrebno. Pojasnio je da je iznos za stipendije ove godine bio manji, 668 tisuća kuna, što je podijeljeno kroz 228 stipendija, jer je više izdvojeno za izgradnju hospicija u Puli. Apelirao je stoga na razumijevanje onih koji ove godine nisu dobili stipendije. Pozvao je župe i karitativne djelatnike da se u svojim sredinama još više angažiraju za tu nakanu, a one koji su primili stipendije podsjetio je da je njihova zadaća biti marljivi, dobri i poslušni, kako u školi tako i u svojim obiteljima, te ih je pozvao na aktivo sudjelovanje u svojim župnim zajednicama.  

 

Mješoviti pjevački zbor „Roženice“ izveo je zatim dvije skladbe; „Sliku mile Istre naše“ Matka Brajše Rašana i „Bring mi little water silvy“. Klapa Teran iz Trviža izvela je „Svoju zvizdu slidin“ i „Žuta ruža“. Mlade pjevačice Nina i Anja Fakin publici su se predstavile poznatim pjesmama „Lanterna“ i „You rise me up“.  

Dijecezanski ravnatelj Papinskih misijskih djela, preč. Mirko Vukšić je u svome obraćanju kratko progovorio o važnosti Papinskih misijskih djela te istaknuo kako će prihod ovog koncerta biti u potpunosti namijenjen za djelovanje našeg najmlađeg misionara, svećenika Porečke i Pulske biskupije koji je otišao u Ekvador početkom rujna ove godine. Osim prikupljanja sredstava, još je jedan cilj ovoga koncerta posvećenog misijama, senzibilizirati vjernike i javnost općenito za važnost misijskog djelovanja i podupiranja misija, ne samo donacijama već i molitvom, jer Crkva je u biti svojega poslanja misijska, ona naviješta Radosnu vijest uvijek i svugdje, a pomaganje potrebitima još je jedna od njezinih temeljnih značajki, naglasio je preč. Vukšić.

Nakon njegovog obraćanja okupljeni su imali prilike pogledati dva kratka video zapisa koja je poslao don Luka, u kojima zahvaljuje dobrotvorima i donatorima koji su se okupili na toj humanitarnoj večeri kako bi sudjelovali u prikupljanju pomoći koja će mu biti poslana, konkretno za izgradnju župnih prostorija i vjeronaučnih dvorana.

Nakon video projekcije iz dalekog Ekvadora Limena glazba iz Pazina izvela je prvi svog koncerta. Nakon limene glazbe dvije učenice Pazinskog kolegija svoj su doprinos koncertu dale recitacijama, Lucija Pilat izrecitirala je pjesmu „Crnika“ Tatjane Pahljina, a Antea Grgić pokazala je svoje dramsko umijeće pjesmom „Djeca“ autora Jorge Barbosa. Mladi pjevač Gianluca Draguzet otpjevao je svoju uspješnicu s Festivala MIK „Lipa su njena oka dva“, te na kastavskoj čakavici pjesmu „Molitva“. Poznati kantatautor duhovne glazbe Davor Terzić, sa suprugom Vesnom izveli su svoje autorske skladbe „Bog moj i sve moje“ te „Ruka mira“. Nakon njih uslijedio je još jedan blok pazinske Limene glazbe. Rita Meden Bilić na gitari i Marija Meden, sestre iz Kanfanara, izvele su planetarno poznatu pjesmu „Hallelujah“ Leonarda Cohena te „Zemlja dide mog“. Združeni zbor mladih iz Župe Žminj te iz Franjevačkog samostana Pohođenja Marijina iz Pazina predstavili su se pjesmama „Posveta Mariji“ i „Djeluj kroz mene“.

Skupu se potom obratio porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša koji je istaknuo da je za neko djelo potrebno da čovjek koristi razum, srce i volju. No da bi neko djelo bilo veliko tu treba biti i Bog i čovjekova duša i treba biti trenutak, istaknuo je. Zahvalio je svima na svemu onome što su učinili u ostvarenju svih velikih djela koja su obilježila proteklu godinu humanitarnog djelovanja u Istri. Zahvalio je svima na sakupljenom novcu koji će biti poslan don Luki Pranjiću u Ekvador. Znam da to nije dostatna pomoć, ali je to jedan znak pažnje da zna da smo mi s njime i da ga pratimo u njegovim potrebama, rekao je mons. Kutleša. Zahvalio je svima koji su doprinijeli sakupljanju sredstava za stipendije te onima koji su dali svoj doprinos za izgradnju kuće obitelji Marinić. No, svega toga ne bi bilo da nije bilo preč. Željka Zeca koji se svim snagama angažirao, naglasio je biskup. Ne samo da je organizirao nego je proveo dane i dane gradeći zajedno s radnicima koji su ondje radili. Na kraju hvala svima vama i vjerujem da nam neće dodijati činiti dobro i da ćemo iz godine u godinu biti sve bolji i osjećati potrebu činiti dobra djela drugima, zaključio je mons. Kutleša.  

Biskup je zatim djeci obitelji Marinić svečano uručio ključ njihovog novog doma, dječica su svaki ponaosob rekli „hvala“, a zahvalu je izrekao i otac Ivan Marinić.

Potom je na pozornicu pozvana dr. Dubravka Rački Grubiša kojoj je biskup uručio Biskupijsko priznanje kao znak zahvale na ustrajnosti u pomoći mladima, za njezino dugogodišnje značajno pomaganje Biskupijskoj zakladi Blaženi Miroslav Bulešić te za svestranu zauzetost u Crkvi.  

I na kraju je Biskup preč. Mirku Vukšiću, dijecezanskom ravnatelju Papinskih misijskih djela, uručio ček s iznosom od 50. 000 kuna za pomoć misiji gdje djeluje don Luka Pranjić, što je skupljeno od prodaje ulaznica te donacija vjernika i Biskupije.

Nakon završetka koncerta dobitnici stipendija upućeni su na preuzimanje potvrda. Ove je godine dodijeljeno ukupno 228 stipendija učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima, sveukupnog iznosa od 668.000 kuna. Od 516 zamolbi odobreno je 228. Ove godine manje nego inače, pojasnio je u izjavi za medije preč. Zec, zato jer je ove godine bilo potrebno izdvojiti više biskupijskih sredstava za centar palijativne skrbi kojeg Porečka i Pulska biskupija gradi u Puli. U sakupljanje sredstava za stipendije osim Biskupije uključile su se kao i svake godine neke  župe, pravni subjekti i privatne osobe.

Uz taktove pjesme „Zdravo Djevo“ izvođači i publika razilazili su se u radosnom raspoloženju koje samo činjenje dobrih djela može dati, jer, kao što je u svome obraćanju spomenuo preč. Mirko Vukšić citiravši Sveto Pismo, ipak je „blaženije davati nego primati“. (G. Krizman)

 

 

Najave