Najnovije

U Zadru proslavljena obljetnica rođenja 'istarskog Stepinca'

U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži u Zadru, koja od kolovoza 2019. godine ima relikvije...

Proslava stote obljetnice rođenja našeg blaženika u Lanišću

Stota obljetnica rođenja bl. Miroslava Bulešića, u srijedu, 13. svibnja 2020. godine, proslavljena je svečanim misnim slavljem i...

„Bl. Miroslav zavija u bijeli omot ljubavi svaku našu ranu“

Devetodnevnu pripravu na proslavu 100. godišnjice rođenja bl. Miroslava Bulešića u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana u...

U nedjelju, 24. studenog, smotrom zborova Pazinskog dekanata u Tinjanu, završen je 25. ciklus dekanatskih smotri crkvenih zborova Porečke i Pulske biskupije u organizaciji dijecezanskog Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu.

Smotre od samoga početka koordinira vlč. Rudi Koraca, koji je ove godine na svim smotrama, na početku, osim promišljanja o sv. Ceciliji izrekao i kratki osvrt na tih dva i pol desetljeća okupljanja zborova. Prisjetio se između ostalog i velikih biskupijskih zbivanja, Euharistijskog kongresa 2000. godine, beatifikacije bl. Miroslava Bulešića 2013. godine i drugih, na kojima su nastupili pjevači iz mnogih istarskih zborova, te su kvalitetom izvedbe dokazali da suradnja i uporni rad donose zasluženi uspjeh.

I ove je godine, kroz šest susreta tijekom mjeseca sv. Cecilije, u Buzetu, Bujama, Raklju, Vrsaru, Puli i Tinjanu, koji se uobičajeno održavaju svake godine u crkvama diljem biskupije, nastupilo 65 zborova, sveukupno više od 1500 pjevača. Susreti nisu natjecateljskog karaktera, već je to prigoda da pjevači čuju i druge zborove te da se nakon pojedinačnih nastupa druže uz prigodu za izmjenu iskustava i nota.

Preč. Koraca, koji s velikim poletom i sam vodi tri zbora u tri župe kojima upravlja, Karojbi, Rakotulama i Motovunskim Novakima, i gdje u malim sredinama okuplja iznenađujuće velike zborove koji postižu značajnu kvalitetu, kao najznačajnije plodove tih četvrt stoljeća sustavnog rada na njegovanju crkvene glazbe ističe upravo osnivanje pjevačkih zborova u crkvama diljem biskupije. Dok je na početku, napose u manjim crkvama, pjevanje bilo izvedeno pretežno od nekoliko mahom starijih vjernica koje su po sjećanju pjevale ono što su čule od prethodnih generacija, tijekom godina, upornim radom, okupljanjem i poticanjem mlađih naraštaja počeli su formirati veoma kvalitetni zborovi u kojima se angažiraju i mladi obrazovani glazbenici, rekao je preč Koraca. Kao još jedan od uspjeha na glazbenom području napose je istaknuo izdavanje kantuala „Tebe Boga hvalimo“ koji je jednostavnim pratnjama prilagođen za korištenje i onim orguljašima koji nisu imali mogućnost steći veliku glazbenu izobrazbu, te je kao takav stekao veliku popularnost i u mnogim drugim biskupijama diljem Domovine.

(G.Krizman)

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.