Aktualno

Dekanatski križni put od Momjana do Brd…

Dekanatski križni put od Momjana do Brda Na V. korizmenu nedjelju, 26. ožujka 2023., u popodnevnim satima, održan...

Roč: Deseti koncert “Pred tobom padam…

Roč: Deseti koncert “Pred tobom padam nice...”  Koncert je bio posvećen nedavno preminulom ročkom zvonaru Pinu Krulčiću.

Križni put po kaštelirskim poljima

I ove godine, na 5. korizmenu nedjelju, Župa sv...

Župa Gospa od Mora proslavila župni bl…

Župa Gospa od Mora proslavila župni blagdan  U crkvi Gospe od Mora u Puli, proslavljen je...

Gračišće: Biskupijski Križni put ml…

I ove je godine oko 120 mladih propješačilo i izmolilo križni put Stazom sv. Šimuna, te je tako...

Obavijest o poteškoćama na web stranic…

Zbog skorog prelaska na novu konfiguraciju web stranice, privremeno se sadržaji članaka ovdje pojavljuju niže ispod Najava. Zahvaljujemo...

U nedjelju, 14. kolovoza 2022., porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan blagoslovio je u Valturi novoizgrađenu kapelicu posvećenu Milosrdnome Isusu. Osim kipa Milosrdnog Isusa kapelica sadrži, lijevo i desno, u manjim bočnim nišama, slike suvremenih Božjih ugodnika: sv. Ivana Pavla II., bl. Miroslava Bulešića, bl. Alojzija Stepinca te sv. Majke Terezije.

 Kapelica se nalazi na vanjskom zidu dvorišta obiteljske kuće obitelji Ivetac. Idejni začetnik i realizator projekta kapelice je Milivoj Ivetac, koji ju je posvetio uspomeni na pokojnu suprugu Mariju. Dan uoči svetkovine Uznesenja, u večernjim satima, biskup je služio misu ispred  novoizgrađene kapelice, za tu je prigodu privremeno zatvorena ta lokalna cesta koja prolazi uz ogradni zid.  Koncelebrirali su vlč. Jordan Rovis i vlč. Milivoj Koren. Misu je glazbeno popratio Goran Pitinac, a u pjevanje su se uključili svi okupljeni.

Biskup Milovan sve je prisutne pozdravio i zahvalio na odazivu sudjelovanja u svečanom činu blagoslova novoizgrađene kapelice. „Ovo je svečanost za obitelj, ali i za ovo mjesto i za sve nas. Ovakva svečanost, iako se događa s vremena na vrijeme, također doprinosi našem duhovnom rastu“ rekao je, te čestitao g. Milivoju i njegovoj obitelji na ideji koje se zasigurno davno rodila u srcu, te na konačnom ostvarenju.

 1500685

Drago nam je, da danas možemo svjedočiti ovome lijepome zdanju. U središnjoj niši je Milosrdni Isus, a tu su i naši sveci i blaženici sv. Majka Terezija, bl. Miroslav Bulešić, bl. Alojzije Stepinac i sv. Ivan Pavao II., papa. Kapelica je veća od kapelica sagrađenih u našim selima i uzduž cesta, rekao je biskup Milovan, te podsjetio kako su kapelice prisutne po cijeloj Porečkoj i Pulskoj biskupiji. U tom vidu, je posebno ukazao na župu Žminj koja je objavila veliku monografiju sa popisom svih kapelica na području njihove župe.

Dakle, diljem naše biskupije, Hrvatske, Europe posijani su ti sveti znakovi. Neke su kapelice velike, druge manje, neke s umjetničkom vrijednošću, druge bez nje, ali uvijek ostaju znak.  Mnoge se nalaze na putovima, raskrižjima, pa prolazeći pokraj njih upućujemo kratke, strelovite molitve. Te kapelice su izraz vjere, sveti znak i poticaj onima koji pokraj njih prolaze, rekao je biskup, te podsjetio kako one često nastaju kao zavjet, ili pak kao znak zahvale. „Tko su u našim selima izgrađene kapelice 20-tih godina prošloga stoljeća od ljudi koji su se sretno vratili sa bojišta nakon I. svjetskog rata.“   Biskup je podsjetio i kako su kapelice bile mjesto molitve, te je u tom vidu spomenuo vjernike Pazinštine koji su se za vrijeme II. Svjetskog rata navečer okupljali oko kapelica i molili krunicu da se svi sretno vrate iz ratnih događanja. Napomenuo je, da su iz istih pobuda kao „vidljivi znak“ ljudi, osobito uz puteve i na raskrižjima, podizali križeve. 

Biskup je posvijestio, kako su se osim gradnje, kapelice i rušile. Osobito je to bilo aktualno po završetku II. Svjetskog rata, jer se mislilo da ljude treba osloboditi od Boga, pa se i čin rušenja smatrao nečim „naprednim“.

Na kraju je biskup još jednom naglasio, kako su kapelice podsjetnik na cesti života, kojima je krajnji cilj raj. „Potrebna nam je nada i utjeha. Mi kršćani ponavljamo kako je vjera izvor nade. Mi vjerujemo da u Boga koji je dobar i milosrdan. Mi nosimo u sebi nadu i pronalazimo snagu za život. Na tom putu nas prati Marija koja je bila prva vjernica i najvjernija Isusova učenica, kao i sveci koji su nam stavljeni kao uzor, te su naši sigurni zagovornici na nebu. Neka i ova kapelica bude vidljivi znak svima koji prolaze putem da se sjete Boga koji nam je uvijek blizu, koji je Bog milosrdni koji nas uvijek prati na stazama života i želi da se mi s njim i uz njega živimo“.

Na kraju misnoga slavlja domaćin, Milivoj Ivetac, se je okupljenima obratio prigodnim riječima zahvale. Zahvalio je biskupu i koncelebrantima te svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji projekta izgradnje i uređenja te kapelice.

G. Krizman

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.