Istaknute novosti

Proslavljena 120. obljetnica Mornaričke crkve

U nedjelju, 21. listopada 2018. godine, svečanim je misnim slavljem proslavljena 120. obljetnica posvete Mornaričke crkve u Puli, danas župne crkve Gospe od Mora. Misnom slavlju nazočili su predstavnici mornarice i policije, a predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan u suslavlju s više svećenika.

Više

Obilježavanje 60. obljetnice Državnog arhiva u Paz…

U petak, 19. listopada 2018. godine,  je u Pazinu svečano obilježena 60. godišnjica osnutka tamošnjeg Državnog arhiva. Tom je prigodom, uz druge sadržaje, predstavljeno 25. jubilarno izdanje „Vjesnika istarskog arhiva, dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima, te je simbolično je pokrenuta nova internetska stranica Državnog arhiva u Pazinu koja se nalazi...

Više

Centralno misijsko klanjanje uoči Misijske nedjelj…

U ovom tjednu prije misijske nedjelje, cijela Crkva je pozvana na molitvu za misije i misionare. S tim ciljem organizirana je u četvrtak, 18. listopada 2018. molitva u Župi sv. Ivana Krstitelja za cijeli grad Pulu.

Više

Pazin: Kardinal Bozanić na obilježavanju 50. oblje…

U utorak, 16. listopada 2018., 14 đaka generacije maturanta Pazinskog sjemeništa iz 1968. godine  i tri odgojitelja okupili su se u Pazinskom kolegiju kako bi obilježili 50. godina mature.

Više

Posveta oltara i polaganje relikvija bl. Miroslava…

U nedjelju, 14. listopada 2018. je u Motovunskim Novakima, župi Pazinskog dekanata, mons. Ivan Milovan, biskup u miru, predvodio misno slavlje, blagoslovio obnovljenu crkvu te posvetio novi oltar i položio u njega relikvije bl. Miroslava Bulešića.

Više

Hodočašće vjernika Porečkog dekanata u Lurd

Od 8. do 13. listopada vjernici Porečkog dekanata, njih 120, uz duhovnu pratnju svećenika, vlč. mr. Lina Zohila, vlč. Ivana Princa, vlč. Darka Zgrablića, mons. Marijana Kancijanića te dekana preč. mr. Milana Zgrablića, hodočastili su u Lurd, jedno od najpoznatijih i najvećih marijanskih svetišta u cijelom svijetu.

Više

„Mrtve oplakujem, žive zovem, gromove lomim.“

„Mrtve oplakujem, žive zovem, gromove lomim. Grad Buzet i Župa Roč kupiše.“ natpis je na novom zvonu župne crkve u Roču. U subotu, 13. listopada 2018., u Roču, mjestu Buzetskog dekanata, u kojem počinje Aleja glagoljaša, poznatom po prvoj hrvatskoj tiskanoj knjizi, misalu iz 1483. godine, blagoslovljeno je novo zvono na zvoniku župne...

Više

Ližnjanci hodočastili na Cres i Lošinj

Od subote, 6. do ponedjeljka, 8. listopada, 44 hodočasnika, većinom iz ližnjanske Župe sv. Martina biskupa, kojima su se pridružili i poneki i župljani župe sv. Agneze iz Medulina (5), sv. Feliksa i Fortunata iz Šišana (4), sv. Nikole iz Pješčane uvale (6) i iz Gospe od Mora (2) te...

Više

Novosti

Osvrt: Međunarodni skup o rimskim brevijarima od 13. stoljeća do Tride…

Od 5. do 7. listopada u pazinskom državnom arhivu održan je međunarodni znanstveni skup pod nazivom „Rimski brevijari...

Staroslavenskom misom zaključen skup o srednjevjekovnim brevijarima

U nedjelju, 7. listopada 2018. godine, u pazinskoj župnoj crkvi sv. Nikole biskupa održano je svečano misno slavlje...

Započeo znanstveni skup o rimskim brevijarima

U petak, 5 listopada 2018. godine, u prostorijama Državnog arhiva u Pazinu započeo je  međunarodni znanstveni skup "Rimski...

Sve novosti biskupije >>

Povodom održavanja Akcije MIVA ravnatelj Papinskih misijskih djela u Porečkoj i Pulskoj biskupiji uputio je pismo poticaja.

            "Poštovani župnici, suradnici i simpatizeri PMD-a, u Porečkoj i Pulskoj biskupiji. Pred nama je Nedjelja, 22.7. dan sv. Kristofora i još jedna Akcija MIVA - pod geslom "Moj dar slavi Boga za sve prijeđene kilometre". Želimo se i u našoj biskupiji uključiti u tu hvale vrijednu akciju da pomognemo našim misionarima diljem svijeta.

            Nacionalni ravnatelj PMD-a vlč. Anton Štefan u svom poticajnom pismu povodom  Akcije MIVA  ističe: "Vi ste preko Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, posljednjih godina pomogli u nabavci na desetke prijevoznih sredstava za naše misionare i na taj način aktivno ste se uključili u širenje Kraljevstva Božjega. Pozivam vas da i ove godine organizirate blagoslov prijevoznih sredstava i svega što služi ljudima da plove, da se voze i da hodaju".      

            I ja želim izraziti zahvalnost svima onima, koji su se do sada s radošću uključivali u Akciju, kao i svim novim župama koje u Akciju ulaze po prvi puta.

Zahvalan sam Gospodinu, za svaki novi poticaj kojim se želi pomoći našim dragim misionarima, u njihovom plemenitom radu.          

            Obavijestite vaše vjernike za blagoslov vozila u Nedjelju, da mogu donijeti dobrovoljni prilog.         

            Župe koje nemaju omogućen pristup vozila do crkve i neće blagoslivljati vozila na parkiralištu, mogu blagosloviti naljepnice i dijeliti ih vjernicima uz dobrovoljni prilog.                                  Sva prikupljena sredstva ići će misionarima.                                                                          

 Ako vam predloženi datum ne odgovara, slobodni ste izabrati neku drugu nedjelju, ali svakako to učinite.

            Svi koji se žele uključiti u Akciju MIVA neka se jave zbog narudžbe prigodnih naljepnica i  mirisa za automobile ili drugih misijskih materijala.                                                  Osobno ću donijeti sve materijale pojedinoj župi ili župniku.           

Ravnatelj PMD-a u Porečkoj i Pulskoj biskupiji:

vlč. Mirko Vukšić,

Tel.; 099/300-2545

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

 

ili

 

Misijska suradnica:

vjeroučiteljica Snježana Kruhak

mob: 099/405-2340

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

 

 

I dok pomažemo misionare u dalekim misijskim krajevima i sami postajemo misionari.                  

Stoga vam zahvaljujem i molim Božji blagoslov za svakoga od vas!

 

Mirko Vukšić

 

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.