Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Biskupija

Korizmena duhovna obnova za župne suradnike

U zgradi Pazinskog kolegija, dan uoči 3. korizmene nedjelje, 3. ožujka 2018., održana je duhovna obnova za članove župnih pjevačkih zborova, vjeroučitelje i župne animatore. Bio je to ujedno i treći susret koji je tijekom korizme dijecezanski Katehetski ured organizirao za župne suradnike Porečke i Pulske biskupije.

Uvodni pozdrav okupljenima je izrekao mons. Vilim Grbac, generalni vikar biskupije.  Potom je pavlin o. Gaudencije Vito Spetić, OSPPE,  uvodno pročitavši ulomak o Samuelu iz Staroga Zavjeta, izrekao nadahnjujuće promišljanje o tom osebujnom starozavjetnom liku. Kao dijete izmoljen od Boga, svoj je život posvetio služenju u hramu. Upravo ga je zato o. Gaudencije nastojao približiti okupljenima, jer je on, kao poslužitelj u hramu,  bio svojevrsni model „župnog suradnika“. Obnašao je svoju službu ne kao posao već kao svoje životno poslanje, sve što je činio, činio je ne za neku zemaljsku nagradu ili za svećenika, već zato što u njegovu životu Bog bio prioritet.  O. Gaudencije je napomenuo da svaki oblik služenja u Crkvi mora biti u prvom redu usmjereno k osobnom rastu u vjeri, a tek onda umjetničkim i profesionalnim aspektima službe koja se vrši. U nastavku potaknuo okupljene da preispitaju svoj odnos prema Bogu i zapitaju se koliko je Bog prisutan u njihovom životu.

Uslijedio je pokorničko bogoslužje, prigoda za ispovijed te misno slavlje koje je predvodio porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša. On je u prigodnoj homiliji okupljene potaknuo na promišljanje o prispodobi o Milosrdnom ocu.

Susret je završen zajedničkim ručkom za sve sudionike.

Najave