Istaknute novosti

Akcija MIVA 2018.

Papinska misijska djela Hrvatske i ove godine započinju godišnju akciju – MIVA Hrvatska (Misijska vozila) i to u nedjelju 22. srpnja koja je između ostaloga posvećena i svetom Kristoforu, zaštitniku vozača. Toga će dana i na području Porečke i Pulske biskupije u mnogim župama nakon mise za puk održati blagoslov...

Više

Biskupija donirala sanitetsko vozilo pulskoj Općoj…

U krugu Opće bolnice Pula, ispred bolničke kapele Gospe Lurdske, izvršena je u srijedu, 11. srpnja 2018., primopredaja i blagoslov novog sanitetskog vozila kojeg je bolnici donirala Porečka i Pulska biskupija.

Više

Proslava blagdana bl. Marije Propetog Isusa Petkov…

U nedjelju, 8. srpnja 2018., godine svečano je u crkvi Svetog Josipa u Puli proslavljen spomen blažene Marije Propetog Isusa Petković. Taj se spomen u toj župi redovito slavi od izgradnje nove crkve, od 2004. godine.

Više

Obilježena 25. obljetnica povratka pavlina u Istru

U Svetom Petru u Šumi, u župnoj crkvu svetih Petra i Pavla, obilježeno je u subotu, 7. srpnja 2018., četvrt stoljeća od povratka reda pavlina Istru. To je prigodom blagoslovljena nanovo uređena kapela u drevnom pavlinskom samostanu. Pavlini su se u Sveti Petar u Šumi vratili nakon 210 godina izbivanja...

Više

Biskup Tomo Vukšić: „Svetkovina sv. Tome je blagda…

„Sveti Toma nadahnjuje vjernike ove biskupije, ali i sve kršćane, na osobit način u trenucima ljudskih i vjerničkih nesigurnosti te u časovima, kada traže sigurne odgovore na otvorena pitanja, koja im se nametnu u određenom trenutku. Stoga je svetkovina svetoga Tome apostola, osim što je sjećanje na veliki lik jednoga...

Više

Izložba „Crkva i zvono svetog Tome u Puli“

Povodom obilježavanja Dana svetog Tome, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule, u utorak, 3. srpnja 2018. u galeriji C8 održano je otvorenje izložbe Crkva i zvono svetog Tome u Puli.

Više

Koncert duhovne glazbe na Trgu sv. Tome

Nakon mise o svetkovini sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biksupije i grada Pule, na Trgu sv. Tome ispred katedrale, podno zvonika, održan je koncert duhovne glazbe na kojem su nastupili Marija Husar Rimac, Alan Hržica, Bruno Krajcar i Grupa Oton.

Više

Drugi dan trodnevnice uoči svetkovine sv. Tome apo…

Drugog dana trodnevnice uoči svetkovine sv. Tome apostola u pulskoj katedrali, nakon pobožnosti krunice, euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Zvonimir Badurina Dudić, župnik u mjestu Poljice na otoku Krku, uz koncelebraciju katedrlanog župnika vlč. Rikarda Lekaja.

Više

Proslava 50 godina Župe sv. Pavla ap. u Puli - pri…

Predstavljena knjiga o pola stoljeća župe Reportaže o Župi sv. Pavla apostola u Puli - Tv Nova Nakon održane devetnice pulska župa sv. Pavla apostola proslavila je u petak, 29. lipnja 2018., o svetkovini sv. Petra i Pavla apostola, 50 godina postojanja. Tim je misnim slavljem porečki i pulski biskup mons...

Više

Novosti

Započela trodnevnica uoči svetkovine sv. Tome apostola

U pulskoj katedralnoj župi i stolnoj crkvi, katedrali Uznesenja Marijina, započela je u subotu, 30. lipnja trodnevna duhovna...

Osijek: Biskup Milovan predvodio slavlje zaštitnika konkatedrale i gra…

Zahvaljujući na dolasku mons. Milovanu, nadbiskup Đuro, uz uručenje prigodnoga dara, je rekao: „Izuzetno Vas cijenimo i poštujemo...

Proslava 50 godina župe i biskupovih 25 godina svećeništva

Nakon održane devetnice pulska župa sv. Pavla apostola proslavila je u petak, 29. lipnja 2018., o svetkovini sv...

Sve novosti biskupije >>

U četvrtak, 6. travnja 2017., u Pazinskom kolegiju održano predstavljanje knjige „Kap za dobar dan“, vlč. Darka Zgrablića. Knjiga je nastala kao zbirka meditacija koje vlč. Zgrablić piše za istoimenu emisiju duhovnih misli koja se svakodnevno, od ponedjeljka do subote,  u trajanju od tri minuta, emitira na Radio Istri.  Autor je u vjerskom programu te radio postaje prisutan od 2001. godine, a od 2009. započeo je pisati autorske meditacije. Slijedom upita slušatelja o dostupnosti tih duhovnih misli u tiskanom obliku nastala ova zbirka kao izbor meditacija koje prate jednu liturgijsku godinu promišljanjima o dnevnom evanđelju.

O knjizi su na predstavljanju govorili: urednik izdanja vlč. Mladen Matika, glavna urednica radio Istre Melita Gržić Pincin, krčki svećenik, autor brojnih duhovnih tekstova Zvonimir Badurina Dudić, te na kraju i sam autor. Tijekom predstavljanja putem videokonferencijske veze iz Rima se javila mr. Angela Jeličić, autorica predgovora, koja je naglasila kako je imati u svojoj sredini ljude koji imaju takvu sposobnost prenošenja Božje riječi zaista poseban dar.

Program je moderirala urednica vjerskog programa na Radio Istri, suurednica izdanja Loreta Rabar, na čiji je poticaj vlč. Zgrablić započeo pisati te meditacije.

Vlč. Matika, urednik izdanja, se skupu obratio u ime izdavačke kuće „Josip Turčinović d.o.o“  kao član Nadzornog odbora iste, istaknuvši kako je to izdanje koje će biti korisno za uporabu u svakodnevnom životu i pastoralnom djelovanju. Citirao je ulomak iz knjige te naglasio njezinu evangelizacijsku ulogu i pohvalio tehničku opremljenost.

Melita Gržić Pincin, glavna urednica Radio Istre skupu se obratila u ime suizdavača, Centra za informacije i komunikacije „Dr. Božo Milanović“. Ona je istaknula da u moru negativnih informacija koje nas neprestance obasipaju iz medija ove duhovne misli u eteru Radio Istre donose ljudima dašak pozitivnog. Predstavila je vjerski program na Radio Istri naglasivši da duhovne misli postoje od 2000. godine, od 2005. emisija nosi naziv „Kap za dobar dan“, a od 2009. su to autorske meditacije vlč. Zgrablića.

Vlč. Zvonimir Badurina Dudić, koji je s vlč. Zgrablićem i vlč. Matikom autor nedavno izdane knjige „Križni put trojice svećenika“, je svoje obraćanje započeo čitanjem meditacije za 6. travanj. Ova je knjiga, kojom će ove duhovne misli doprijeti daleko dalje od signala Radio Istre, proizašla iz razboritog pastorala i upravo je takvom razboritom pastoralu namijenjena, istaknuo je vlč. Badurina izrazivši uvjerenje da će ova knjiga mnogima uljepšati dan ili olakšati noćne more.

Obraćanje vlč. Zvonimira Badurine Dudića:

Uz glazbene momente, tijekom predstavljanja je pročitano više ulomaka iz knjige, a čitanjem meditacije za Veliki četvrtak započeo je svoje obraćanje i autor. On je uz prigodne zahvale naglasio prevažnu ulogu Božje Riječi u životu čovjeka te ukratko spomenuo svoj odnos prema Božjoj Riječi kroz svoj put prema svećeničkom zvanju. Spomenuo je kako je već kao mali jako volio čitati pa je već tada imao doticaj sa Svetim Pismom, pročitavši Bibliju u stripu. Spomenuo je i poticajnu posvetu u Bibliji koju je dobio za sakrament sv. Potvrde od svog krizmanog kuma, vlč. Milana Zgrablića, 12. svibnja 1985., u kojoj je uz ostalo pisalo „neka ti Riječ Božja bude nadahnuće“; vrijeme je pokazalo da je ta posveta bila predskazanje, osim što je njemu bila nadahnuće u odabiru životnog poziva, iz tog nadahnuća proizlaze meditacije koje nadahnjuju brojne slušatelje, a sada i čitatelje.  Kao cilj knjige autor je istaknuo želju da kroz ta promišljanja čitatelji postanu svjesni važnosti Božje Riječi. Autor je spomenuo da je kroz protekle godina, s oko 300tinjak godišnje, do sada napisao oko 1400 tih meditacija, koja su ponekad nastajala i bez previše promišljanja, jednostavno kao prve misli po čitanju dnevnog evanđelja.

Predstavljanje su prigodnim pjesmama pratili članovi slavljeničkog tima bdijenja u Svetvinčentu: Marija Pržiklas Ribarić, Kristijan Ribarić, Katarina Jelinčić i Kristina Janko. Tekstove iz knjige su čitali David Gortan, Pavita Jelinčić, Marija Pržiklas Ribarić i moderatorica Loreta Rabar.

Izdavač je Izdavačka kuća „Josip Turčinović d.o.o.“ iz Pazina, a suizdavač Centar za informacije i komunikacije „Dr. Božo Milanović“. Tehničko rješenje potpisuje Grafički studio Ježtisak d.o.o., a fotografije Danijela Fattorich, Mladen Matika i Kristijan Ribarić.

Govor autora:

 • DSCN2224
 • DSCN2225
 • DSCN2226
 • DSCN2229
 • DSCN2232
 • DSCN2234
 • DSCN2235
 • DSCN2240
 • DSCN2244
 • DSCN2245
 • DSCN2247
 • DSCN2248
 • DSCN2252
 • DSCN2259
 • DSCN2260
 • DSCN2262
 • DSCN2269
 • DSCN2272
 • DSCN2276
 • DSCN2277
 • DSCN2279
 • DSCN2283
 • DSCN2285
 • DSCN2286
 

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.