Aktualno

Dekanatski križni put od Momjana do Brd…

Dekanatski križni put od Momjana do Brda Na V. korizmenu nedjelju, 26. ožujka 2023., u popodnevnim satima, održan...

Roč: Deseti koncert “Pred tobom padam…

Roč: Deseti koncert “Pred tobom padam nice...”  Koncert je bio posvećen nedavno preminulom ročkom zvonaru Pinu Krulčiću.

Križni put po kaštelirskim poljima

I ove godine, na 5. korizmenu nedjelju, Župa sv...

Župa Gospa od Mora proslavila župni bl…

Župa Gospa od Mora proslavila župni blagdan  U crkvi Gospe od Mora u Puli, proslavljen je...

Gračišće: Biskupijski Križni put ml…

I ove je godine oko 120 mladih propješačilo i izmolilo križni put Stazom sv. Šimuna, te je tako...

Obavijest o poteškoćama na web stranic…

Zbog skorog prelaska na novu konfiguraciju web stranice, privremeno se sadržaji članaka ovdje pojavljuju niže ispod Najava. Zahvaljujemo...

Poreč: Biskupska katedra spremna s novim grbom

 

U porečkoj je katedrali sve spremno za uvođenje u službu novoga biskupa. U subotu, 18. ožujka 2023., na početku svečanog misnog slavlja koje će započeti u 11 sati, mons. Ivan Štironja preuzeti će službu biskupa ordinarija te će tako postati 12 porečki i pulski biskup. Taj se naziv - porečki i pulski biskup, koristi od 1828. godine. Prvi je porečki i pulski biskup bio Antonio Peteani. Prije toga povijest pamti 72 porečka biskupa i 84 pulska biskupa.

Prije početka mise, tumačenjem obreda Uvođenja u službu novoga biskupa te prigodnim pozdravima okupljenima će se obratiti sudski vikar, vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića preč. Ilija Jakovljević.

Nakon svečane ulazne procesije, na početku će se okupljenima obratiti apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije, nadbiskup koadjutor zagrebački, mons. Dražen Kutleša.  

Uslijedit će pokazivanje i čitanje bule. Potom će apostolski upravitelj predati mons. Štironji biskupski štap, znak pastirske službe. Mons. Štironja će tada po prvi put sjesti na katedru porečkih biskupa, koja označava naučiteljsku službu biskupa, a koja je za tu prigodu urešena njegovim grbom.

Za to će se vrijeme pjevati pjesma “Bog je ljubav”, geslo biskupa Štironje.

Pjevanje svečane mise Uvođenja u službu predvoditi će pjevači iz više istarskih župnih zborova, zborom će ravnati Aleksandra Orbanić, voditeljica Župnog zbora sv. Mihovila u Žminju, uz instrumentalnu pratnju Nele Božac.

Na kraju misnoga slavlja, u ime biskupa Riječke metropolije, okupljenima će se obratiti nadbiskup i metropolita riječki mons. Mate Uzinić. U ime svećenika redovnika, redovnica, bogoslova i vjeroučitelja Porečke i Pulske biskupije riječ će uputiti mons. Sergije Jelenić, kancelar Porečke i Pulske biskupije. U ime vjernika laika Porečke i Pulske biskupije dobrodošlicu novome biskupu izreći će prof. dr. sc. Sandra Krtalić, pojasnio je između ostalog, za emisiju Aktualno na HKR glavni ceremonijar, župnik pulske katedrale vlč. Rikard Lekaj.

Na svečanosti se očekuje tridesetak nadbiskupa i biskupa, stotinjak svećenika, a osim rodbine i prijatelja novoga biskupa, svečanosti će nazočiti i brojni predstavnici civilnih vlasti kao i čelne osobe svih važnijih institucija s područja Istarske županije.

U katedrali će biti kamere Tv Nove iz Pule, a prijenos će preuzeti HKR, Laudato TV te brojni drugi mediji i internetski portali.

G. Krizman 


Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.